Zvýšiť zamestnanosť je OK, ale nie útokom na reformy

Dátum: 15.08.2007

Predvolebný sľub „zvýšiť zamestnanosť“ zhodnotili odborníci v prieskume1 INEKO známkou 0,7 (na škále -3 až +3). Podľa väčšiny z nich je uvedený cieľ prospešný pre Slovensko, avšak konkrétne zámery a kroky vlády môžu mať skôr opačný efekt. Príkladom je novela Zákonníka práce, pokles výdavkov na vzdelanie a vedu/výskum ako podiel na HDP v roku 2007, alebo všeobecne deklarovaný útok na reformy, ktoré naštartovali rast zamestnanosti na Slovensku.

Znenie sľubu:

Je spravodlivé a správne, ak napriek hospodárskemu rastu je Slovensko krajinou s (...) druhou najvyššou nezamestnanosťou v Európskej únii? (...) SMER – sociálna demokracia považuje za jedno zo základných kritérií úspešnosti ekonomickej a sociálnej politiky čo najvyššiu mieru zamestnaných ľudí. (...) Znižovanie nezamestnanosti zabezpečí kombinácia tvorby nových pracovných miest vhodne stimulovanými investíciami, prechod na znalostnú ekonomiku a efektívne využívanie regionálnych programov s podporou zdrojov Európskej únie. Pozornosť sa musí zamerať na programy rozvoja krízových regiónov prioritne do odvetví s vysokou pridanou hodnotou.
Zdroj: Volebný program SMER-u, december 2005

Vybrané komentáre ku kvalite sľubu:
(Zdroj: Prieskum INEKO, máj 2007)

Cieľ je v poriadku, sľubovať však jeho naplnenie, keď sú dlhodobé trendy vývoja týchto ukazovateľov pozitívne, nie je poctivé, pokiaľ namiesto uznania reforiem, ktoré tento vývoj podnietili, dochádza k ich znevažovaniu či rušeniu. Treba ešte dodať, že snaha dosiahnuť cieľ okrem iného prechodom na znalostnú ekonomiku sa vôbec nepremietla do štátneho rozpočtu na rok 2007 – došlo k poklesu výdavkov na vzdelanie a vedu/výskum ako podiel na HDP.
Ľuboš Vagač, Centrum pre hospodársky rozvoj

Venovať pozornosť regiónom je OK, avšak presadzovať aktívnu politiku znižovania nezamestnanosti je boj s veternými mlynmi. Lepším riešením je vytvorenie dobrého podnikateľského a stabilného ekonomického prostredia, v čom má vláda veľké rezervy.
Tomáš Kmeť, Investorsgroup Financial Services Inc., Kanada

Viac menej ide len o prihlásenie sa k tomu, čo sa aj súdiac podľa makroštatistík úspešne podarilo naštartovať reformnej vláde M. Dzurindu. Opäť sa nenáležite mieša nominálna úroveň nezamestnanosti (stavová veličina) s reálnou dynamikou hospodárskeho rastu (miera medziročnej zmeny). Bez rekordného hospodárskeho rastu postaveného na stabilnom podnikateľskom prostredí (to jest takom, kde nehrozia vyvlastnenia, náhodilé zmeny a deformácie daňového systému, či hrozby špecifickej penalizácie za – prosím pekne “obrovské” -zisky) je nereálne očakávať pokračovanie už naštartovaného poklesu nezamestnanosti. Ak tento sľub myslí vláda vážne, je to nádejný signál, že nebude po svojej predchodkyni kaziť úspechy, ktoré po nej žne bez toho, aby ich zasiala.
Anonymný autor

Lepšou cestou k dosiahnutiu tohto cieľa je ponechať v platnosti súčasný Zákonník práce. Zamestnanosť na Slovensku dramaticky stúpla zásluhou pravicových reforiem predchádzajúcej vlády.
Richard Ďurana, INESS

To isté ako v prípade prísľubu reálneho rastu miezd, už sa to deje aj bez Fica.
Martin Jaroš, týždenník Trend

Pozitívny sľub, realizovať by sa mal v pokračovaní v reforme pracovného trhu v zmysle odstránenia prekážok, ktoré bránia vytváraniu nových pracovných miest. Zdravý pracovný trh je liberalizovaný pracovný trh.
Radoslav Štefančík, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Trnava

Samotný cieľ je pekný, ale navrhované metódy – revitalizácie a iné čierne diery, s ktorými už máme neblahé skúsenosti – sú zlé. Navyše, ak si pozrieme novelu Zákonníka práce, tak je evidentné, že vláde unikajú základné súvislosti.
Martin Chren, Nadácia F.A.Hayeka

Sľub nevybočuje z hlavného mainstreamu politických deklarácií. Je hodnotovo neutrálny, ale tak ako pri väčšine sľubov strany Smer – praktické kroky a konkrétne programové tézy sú v ostrom protiklade s cieleným stavom, naopak, väčšinou idú priamo proti nemu.
František Chovanec, Premier Consulting Prešov, spol. s. r.o.

Vláda volí nesprávne a kontraproduktívne nástroje, ktoré namiesto podpory rastu zamestnanosti tento rast brzdia.
Robert Kičina, Podnikateľská aliancia Slovenska

Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia

Ostatné spracované sľuby:

1 V prieskume INEKO hodnotilo 26 odborníkov kvalitu 50 najvýznamnejších sľubov predstaviteľov súčasnej vlády. Uvedený text obsahuje vybrané komentáre odborníkov ku kvalite sľubu, to znamená k vplyvu, aký by malo splnenie daného sľubu na ekonomiku Slovenska. Kompletné znenie sľubov, ich hodnotenie vrátane komentárov, ako aj zoznamu odborníkov nájdete na stránke projektu: Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia.

Komentáre [1]:

your_ip_is_blacklisted_by sbl.spamhaus.org