Vyššie dane pre banky a monopoly by zvýšili ceny pre spotrebiteľov

Dátum: 25.06.2007

Predvolebný sľub „Vyššie dane pre monopoly a banky“ zhodnotili odborníci v prieskume1 INEKO známkou -2,2 (na škále -3 až +3). Podľa viacerých selektívne zdaňovanie nie je v EÚ povolené, navyše by naň doplatili spotrebitelia, keďže by sa zvýšili ceny produktov zdanených firiem. Regulácia bánk je zbytočná a kontraproduktívna, keďže medzi nimi funguje súťaž. Reguláciu monopolov má štát uplatňovať cez regulačný úrad a nie cez vyššie dane.

Znenie sľubu:

Najpodstatnejšie je zaviesť zvýšenú sadzbu dane pre monopoly, pre banky a pre finančný sektor. (…) Určite by tam patril dnes Slovnaft, patril by tam SPP, elektrárne, patrili by tam Západoslovenská, Východoslovenská a Stredoslovenská energetika. (…) My navrhujeme, že ak niekto dosahuje takéto obrovské zisky tým, že tí ľudia nemajú inú možnosť, musia platiť vysoké ceny, aby tento zisk bol zdanený 25 percentami.
Zdroj: Robert Fico, predseda strany SMER, Markíza, SITO, 15.6.2006

Vybrané komentáre ku kvalite sľubu:
(Zdroj: Prieskum INEKO, máj 2007)

Vyššie dane pre monopoly a banky by sa pravdepodobne najskôr odrazili v raste cien za poskytované tovary a služby.
Radoslav Štefančík, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Trnava

Ide o nastavenie systému, ak je súčasný stav zlý, tak to treba riešiť plošne a nie ad hoc nejakými nesystémovými krokmi. Ak SPP napr. zvýšil zisk vyššou produktivitou (technológie, nižšie náklady), tak sa podobnými opatreniami dosiahne demotivácia monopolov zefektívňovať produkciu. Regulácia monopolov je proste komplexná téma, ktorá si vyžaduje dobre nastavený systém, ktorý na jednej strane bude motivovať monopoly k úsporám a zároveň zohľadňovať férové ceny a primeraný zisk.
Tomáš Kmeť, Investorsgroup Financial Services Inc., Kanada

Dominantné podniky netreba regulovať permanentne a už vôbec nie osobitnou daňou, pretože sa tak znižuje motivácia potenciálnych konkurentov vstúpiť na trh. Prirodzené monopoly je legitímne regulovať, spoliehať sa na výšku ich zisku, ako na jediný indikátor správnosti, či nesprávnosti výšky ich cien, však nestačí.
Eugen Jurzyca, INEKO

Skončilo to tým, že štát dotuje bankové podnikanie a energetické monopoly začnú skôr či neskôr priamo alebo nepriamo, legálne alebo nelegálne dotovať stranu Smer.
Konštantín Čikovský, denník SME

Zvýšená sadzba dane pre špecifické firmy je v rozpore s európskymi pravidlami a preto ju nie je možné aplikovať.
Vladimír Tvaroška, bývalý štátny tajomník MF SR

Selektívne dane pre podniky, o ktorých si niekto myslí, že majú vysoké zisky, sú nebezpečným precedensom. Pre podniky s dominantným/monopolným postavením existuje regulačná politika. Spájať však s touto sférou banky a finančný sektor je nonsens, nehovoriac o právnej stránke.
Ľuboš Vagač, Centrum pre hospodársky rozvoj

Časť o bankách: Asi tak, ako sa dá postaviť colnica na optický kábel spájajúci svet elektronických transakcií globalizovaného finančného sektora, rovnako účinne je možné zamedziť daňovej optimalizácii týchto podnikateľských subjektov. Triezvo uvažujúci politik by skôr rozmýšľal o tom, ako im podnikateľské prostredie zatraktívniť do tej miery, aby globálne IT a podporné centrá – a nadpriemerne platené pracovné miesta – nepresúvali londýnske (ale aj oveľa bližšie) banky do Budapešti, ale na Slovensko.
Časť o monopoloch: Oslnivá argumentácia o obrovských ziskoch ako dôvode pre špecifický režim zdaňovania odpovedá na otázku, čo si premiér myslí o tom, kto nakoniec zaplatil Jánošíkovu “solidaritu”. Ostáva už len vyššou daňou zaťažiť pestovanie melónov v rokoch s horúcejším letom (pri vyšších teplotách prináša obrovské zisky). Ak zlyháva regulácia, je to otázka pre regulátora, nie výzva na deformáciu daňového systému a podnikateľského prostredia, o to viac, že polovicu z oných obrovských ziskov inkasuje polovičný akcionár, ktorým je stále štát.
P.S.: Ako obrovské sú tie zisky v relatívnom vyjadrení, v pomere k vlastnému imaniu, aktívam, či tržbám (samé “obrovské” čísla)?
Anonymný autor

Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia

Ostatné spracované sľuby:

1 V prieskume INEKO hodnotilo 26 odborníkov kvalitu 50 najvýznamnejších sľubov predstaviteľov súčasnej vlády. Uvedený text obsahuje vybrané komentáre odborníkov ku kvalite sľubu, to znamená k vplyvu, aký by malo splnenie daného sľubu na ekonomiku Slovenska. Kompletné znenie sľubov, ich hodnotenie vrátane komentárov, ako aj zoznamu odborníkov nájdete na stránke projektu: Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia.

Komentáre [1]:

Pridajte svoj komentár: