Možnosti vlády znížiť ceny benzínu sú obmedzené

Dátum: 27.06.2007

Tlak vlády na zníženie cien pohonných hmôt zhodnotili odborníci v prieskume1 INEKO zápornou známkou -1,6 (na škále -3 až +3). Vláda má podľa nich obmedzené možnosti zlacniť benzín a naftu. Môže využiť platnú protimonopolnú legislatívu, alebo posilňovať konkurenciu v maloobchode a veľkoobchode. Môže tiež znížiť spotrebnú daň, tu je však vplyv na pokles cien otázny. Najhoršou cestou je priame nariadenie nižších cien, ktoré by mohlo spôsobiť nedostatok motorových palív na trhu a neskoršie prudké zdražovanie.

Znenie sľubu:

Pokiaľ ide o benzín – chcem potvrdiť, že začal mimoriadne intenzívny dialóg so spoločnosťou Slovnaft. Existujú tri možnosti, o týchto troch možnostiach bude rokovať vláda v stredu: Prvá možnosť je, že sa znížia spotrebné dane – to je rovnocenná možnosť s tými ďalšími dvoma. Druhá možnosť je, že dôjde k dohode medzi Slovnaftom a vládou Slovenskej republiky, pretože s rastom ceny ropy stúpa aj zisk Slovnaftu, čo je pre nás neakceptovateľné a neprijateľné. A tretia možnosť je – ak nedôjde k dohode a ukáže sa, že znižovanie spotrebných daní nie je najefektívnejšie, hoci dnes považujeme aj tento variant za rovnocenný, štát autoritatívne pristúpi k určitým rozhodnutiam, na ktoré má právo v oblasti cien alebo v oblasti iných regulácií, ktoré upravujú niektoré právne predpisy.
Zdroj: Robert Fico, predseda vlády, brífing po rokovaní vlády 21.7.2006

Vybrané komentáre ku kvalite sľubu:
(Zdroj: Prieskum INEKO, máj 2007)

Administratívna regulácia ceny je vždy veľmi nebezpečná. Ak by štát urobil niečo pre posilnenie konkurencie v maloobchode a veľkoobchode s pohonnými hmotami, mohlo by to mať priaznivý dopad pre všetkých.
Konštantín Čikovský, denník SME

Rozdiely cien benzínu medzi krajinami V4 nie sú až také markantné. Robert Fico by si mal uvedomiť, že ceny pohonných hmôt na domácom trhu závisia od svetových cien ropy. Otázne je aj to, či by zníženie spotrebnej dane viedlo k zníženiu ceny benzínu a nafty. S najväčšou pravdepodobnosťou by došlo len ku krátkodobým pohybom. Ceny by sa však postupne vrátili do rovnováhy, pri ktorej najdôležitejšiu úlohu zohráva svetový trh s ropou.
Radoslav Štefančík, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Trnava

Zníženie sadzby spotrebnej dane môže byť správnym krokom na rozbehnutie ekonomiky SR. Ostatný tlak musí byť len prostredníctvom kompetentného a kvalifikovaného regulačného úradu bez priamych zásahov vlády do cenotvorby.
Richard Kollár, University of Michigan, USA

Štát by mal využívať svoje možnosti, aby neumožňoval napríklad zneužívanie monopolného postavenia alebo kartelové dohody. Na to existuje legislatíva aj inštitúcie, najmä protimonopolný úrad. Tieto možnosti sú však podstatne slabšie, ako boli predstavy Smeru v lete 2006.
Vladimír Tvaroška, bývalý štátny tajomník MF SR

Cenová regulácia ako nástroj politiky bol hojne využívaný pred rokom 1989. Ak má vláda pocit, že ceny pohonných hmôt sú vysoké, môže znížiť spotrebné dane. Spotrebné dane spolu s DPH tvoria v súčasnosti 21 korún na liter benzínu.
Richard Ďurana, INESS

Pán premiér informoval o technike, ako sa dá dostihnúť zníženie cien. Nepovedal nič o tom, podľa akých kritérií dokáže stanoviť správnu výšku cien. Akoby veril, že nižšia cena je pre spoločnosť vždy lepšia než vyššia.
Eugen Jurzyca, INEKO

Deformácie cenovej politiky firiem sa prejavia v znížených investíciách týchto firiem napr. do infraštruktúry (riziko výpadkov dodávok energií); odstraňovanie cenových deformácií v budúcnosti zvýši infláciu.
Róbert Kičina, Podnikateľská aliancia Slovenska

Vyhrážanie sa priamo stanovením pevných cien skončí nedostatkom palív na trhu.
Anonymný autor

Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia

Ostatné spracované sľuby:

1 V prieskume INEKO hodnotilo 26 odborníkov kvalitu 50 najvýznamnejších sľubov predstaviteľov súčasnej vlády. Uvedený text obsahuje vybrané komentáre odborníkov ku kvalite sľubu, to znamená k vplyvu, aký by malo splnenie daného sľubu na ekonomiku Slovenska. Kompletné znenie sľubov, ich hodnotenie vrátane komentárov, ako aj zoznamu odborníkov nájdete na stránke projektu: Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia.

Komentáre [1]:

Pridajte svoj komentár: