Ako Pravda prekrútila naše slová o privatizácii

Dátum: 11.10.2010

INEKO dlhodobo podporuje privatizáciu štátnych firiem, o čom svedčí množstvo mediálnych výstupov a napríklad aj táto analýza. Preto nás prekvapil hlavný článok Pravdy z 9.10.2010, kde sa hneď na prvej strane denníka píše:

“Aj Peter Goliaš z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy si myslí, že firmám by skôr pomohlo dosadenie kompetentného a odborne zdatného manažmentu. “Určite by to pomohlo zlepšiť kondíciu celých firiem,” hovorí Goliaš.”

Tu sa prerušuje článok na prvej strane, ktorý pokračuje na desiatej strane takto:

“Jedným dychom však dodáva, že keď sa to nepodarilo doteraz, situácia sa nezlepší ani v budúcnosti, a tak bude lepšie, ak sa firmy dostanú do súkromných rúk.”

Odhliadnuc od podľa nás neférového rozdelenia článku uvádzame, čo vlastne Peter Goliaš telefonicky Pravde povedal (parafrázujeme, keďže hovor sme nenahrávali):

Na otázku redaktora, či sme za privatizáciu, Peter Goliaš odpovedal, že už včera bolo neskoro a napríklad stopnutím privatizácie v roku 2006 prišlo Slovensko o množstvo peňazí. Nasledovala otázka, či by pred privatizáciou nebolo lepšie firmu ozdraviť. Na to odpovedal, že pre investora napríklad v Cargu bude hlavne dôležité reálne nastavenie cien. Ďalej dodal, že dobrý manažment by tiež mohol zlepšiť kondíciu štátnych firiem, ale že je k tomu skeptický, keďže doteraz štát vo väčšine prípadov nedokázal byť dobrý vlastník. Preto treba štátne firmy (teplárne, Cargo, bratislavské letisko) čím skôr privatizovať. Mimochodom, podobné stanovisko už Peter Goliaš poskytol Pravde aj v článku z 30.8.2010, kde ho ešte citovali presne: “Ani štátnemu ozdravovaniu (Peter Goliaš) príliš neverí. “Štátne podniky jednoducho väčšinou nehospodária dobre. Aj ziskové firmy dosahujú slabé výsledky,” doplnil Goliaš.”