Kľúčové reformy nesmú byť obeťami politického obchodovania

Dátum: 08.04.2021

Vyberáme z listu 22 ekonómov, ktorý podpísal aj riaditeľ INEKO Peter Goliaš: “V dôsledku populistických zásahov do dôchodkového systému sa slovenské verejné financie už pred pandémiou dostali do vysokého rizika udržateľnosti. Priame a nepriame dlhodobé náklady koronakrízy túto nelichotivú pozíciu ešte zhoršia. Prešli tie časy, kedy sa dalo spoliehať na to, že dlh sa pri vyššom raste ekonomiky stabilizuje alebo bude klesať. Nič nerobiť a nepokaziť už nestačí. Nástrojmi, ktoré mali pomôcť napraviť tento stav, sú novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti a návrh ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe. S poľutovaním konštatujeme, že v oboch prípadoch zodpovedný prístup ustupuje ideologickým a politickým sporom. Prijatie novely zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa opakovane odsúva pre veci nesúvisiace s podstatou zákona. Návrh ústavného zákona o dôchodkovej reforme je nedostatočný, vágny a nerieši problém neudržateľnosti dôchodkového systému.

Dôvodom tohto vývoja nie je pandémia, ale nedostatok odhodlania, dobrej vôle a politickej zodpovednosti.

Vyzývame preto na vecný a zodpovedný prístup k týmto návrhom. Konkrétne na:

  1. urýchlené prijatie dobre nastavených a záväzných viacročných výdavkových limitov, potvrdenie dlhodobej kotvy pre verejné financie a úpravu dlhovej brzdy v súlade s návrhmi odbornej verejnosti,
  2. zavedenie reálnych ozdravných mechanizmov do dôchodkového systému. Ten musí automaticky reagovať na demografický a ekonomický vývoj, predovšetkým je nutné naviazať vek odchodu do dôchodku na očakávanú dĺžku života v starobe. Súčasťou dôchodkovej reformy musí byť aj odpolitizovanie nastavenia sporenia v druhom pilieri tak, aby zabezpečovalo zodpovednú a výhodnú investičnú stratégiu pre každého sporiteľa.”