Verejná mienka a ekonomické reformy

Dátum: 01.03.2003


Ciele projektu

Snahou výskumu projektu “Verejná mienka a ekonomické reformy” je hľadať odpovede na nasledujúce otázky: Má verejná mienka rozhodujúci vplyv na osud ekonomických a sociálnych reforiem, ako to predpokladali teoretici politickej ekonómie na začiatku 90. rokov? Ak áno, čím je verejná mienka najviac ovplyvňovaná? Nakoľko je z pohľadu ekonomických zmien dnešná “blbá nálada” občanov oprávnená? A aké sú jej politické, sociálne a ekonomické dôsledky? Je reforma sociálneho zabezpečenia možná bez ohľadu na existenciu všeobecného pesimizmu? A najmä, aký je odkaz pre reformátorov?

Uskutočnené aktivity

A. Prieskum verejnej mienky o vnímaní makreekonomických čísel občanmi

Prieskum, ktorý pre INEKO uskutočnila agentúra MVK koncom januára 2002 naznačuje, že uvažovanie Slovákov je dosť pokrivené – a to smerom k horšiemu.
Slováci sa majú lepšie, ako to sami priznávajú (pozri aj detailnú analýzu s otázkami prieskumu MVK)

B. Konferencia “Verejná mienka a ekonomické reformy” organizovaná INEKO spolu Inštitútom pre verejné otázky IVO v marci 2002

Príspevky od expertov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska analyzujú vplyv pesimizmu na tempo reforiem.

C. Prieskum verejnej mienky o reformách financovania vysokého školstva a zdravotníctva

INEKO cez reprezentatívny prieskum verejnej mienky zisťovalo, aký model financovania preferujú slovenskí občania. Prieskum uskutočnila agentúra MVK od 29.10. do 5.11.2002 na vzorke 1.167 respondentov.

Z výsledkov (pozri aj grafy v prílohe) vyplýva, že približne 70% obyvateľov si neuvedomuje nutnosť výberu jednej z dvoch možností financovania: samotnými používateľmi služieb alebo celou spoločnosťou. Alternatívnym vysvetlením je, že občania nutnosť toho kompromisu chápu, ale nemajú realistickú predstavu nákladnosti systémov školstva a zdravotníctva. Ďalšou možnosťou je existencia falošnej solidarity občanov typu “zdravotníctvo a vysoké školy nech sú bezplatné pre každého, ale ja za to platiť nechcem.”