Vláda plní sľuby o právnom štáte len na tretinu

Dátum: 12.06.2009

Po necelých troch rokoch vlády sa naplnili pred- a povolebné sľuby koaličných strán o budovaní právneho štátu v priemere na tretinu. Z 22 zaznamenaných sľubov boli doteraz úplne splnené len 3 sľuby, kým skôr a úplne plnených je spolu 6 sľubov. Skôr či vôbec neplnených je 16 z 22 sľubov. Každý tretí sľub o budovaní právneho štátu nie je doteraz ani minimálne splnený.

Plnenie 22 sľubov o budovaní právneho štátu

Úroveň plnenie sľubu 0% 1-50% 51-99% 100%
Počet sľubov 8 8 3 3

Vyplýva to z analýzy INEKO najväčších sľubov o budovaní právneho štátu, ktoré strany vládnej koalície ponúkli verejnosti. Za ostatný rok sa priemerné plnenie sľubov nezmenilo a ostalo na 33%. Hlavnými zmenami v prospech plnenia bolo zvýšenie platov policajtov i hasičov, na druhej strane sa ale koalícia opakovane ocitala v korupčných škandáloch a vláda začala masívne používať skrátené legislatívne konanie a nepriame novely, zhoršujúc právnu istotu.

Zákony prijaté NRSR v skrátenom legislatívnom konaní
- 2002-2006 2006- 2009*
Počet v skrátenom 36 27
Počet všetkých prijatých 550 376
% zo všetkých 6,5% 7,2%

Zdroj: NRSR, prepočet INEKO

*za 36 schôdzí, do konca mája 2009

Za tri roky vlády koalícia skôr splnila svoje sľuby ohľadom zvýšenie bezpečnosti a zrýchlenia súdnych konaní. Počet zaznamenaných trestných činov v období 2006-2008 klesol o pätinu a násilných trestných činov dokonca takmer o tretinu. Napriek nárastu došlých vecí súdy vo väčšine konaní rozhodovali rýchlejšie.

Naopak koalícia zaostávala v boji proti korupcii, v budovaní právnej stability a vyššej transparentnosti nakladania s verejnými financiami. Vláda s korupciou nebojuje systémovými zmenami, ale buď nečinnosťou (majetok J.Slotu, predaj emisií) alebo výmenou ministrov bez garancie zmien (výmeny Štefanova za Janušeka, Turského za Chrbeta, Chrbet za Izáka). Vláda využíva skrátené legislatívne konanie či nepriame novely aj bez očividného súvisu s nutnosťou riešiť hospodársku krízu. Znižuje tým šancu na kvalitnejšiu oponentúru a zhoršuje právnu stabilitu krajiny.

Poznámky k metodike:
INEKO tento mesiac postupne zverejňuje analýzy plnenia volebných sľubov. Po sľuboch v oblasti sociálnej politiky a právneho štátu budú nasledovať nasledujúce oblasti: Doprava, Školstvo a kultúra, Hospodárska politika, Zdravotníctvo. Cieľom projektu Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia je poskytnúť verejnosti obraz o napĺňaní sľubov a tým prispieť k tomu, aby každé budúce voľby na Slovensku boli menej o populizme (t.j. hlásaní populárnych no nereálnych, či pre krajinu škodlivých sľubov) a viac o hľadaní skutočných riešení problémov.

Pozrite si podrobnú analýzu plnenia sľubov o právnom štáte