Ekonómovia: Za výpredajom akcií v druhom pilieri sú zmeny v legislatíve

Dátum: 15.10.2009

Tlačová správa, 15. októbra 2009

Príčinou výpredaja akcií v druhom dôchodkovom pilieri sú podľa ekonómov predovšetkým dve zmeny v legislatíve prijaté v tomto roku. Prvou došlo od 1. januára k obmedzeniu investícií do tzv. ETF fondov, ktoré sú viazané na burzové indexy. Druhá zmena platná od 1. júla zaviedla porovnávanie výnosov jednotlivých dôchodkových fondov v 6-mesačných intervaloch a doplácanie prípadných strát z tzv. garančného účtu a z vlastných zdrojov dôchodkových správcovských spoločností.

Názory ekonómov zisťoval inštitút INEKO v ankete, ktorej sa zúčastnilo 22 odborníkov predovšetkým z mimovládnych organizácií a bankového sektora. Dvanásť z nich si myslí, že uvedené zmeny v legislatíve sú jedinou príčinou výpredaja akcií. Tento faktor bol rozhodujúci aj podľa celkových výsledkov ankety, keďže ekonómovia mu v priemere prisúdili až 94-percentnú váhu. Zvyšných 6% možno podľa nich prisúdiť zmenám v investičnej stratégii dôchodkových správcovských spoločností, ktoré s uvedenými zmenami v legislatíve nesúviseli.

Otázky v ankete:

1. Do akej miery sú podľa Vás príčinou výpredaja akcií zo strany dôchodkových správcovských spoločností (DSS) v roku 2009 zmeny v legislatíve upravujúce reguláciu druhého dôchodkového piliera platné od 1.1.2009 (sprísnenie ratingových požiadaviek obmedzujúce možnosti investovať do tzv. ETF fondov, ktoré sú viazané na burzové indexy) a od 1.7.2009 (porovnávanie výnosov v 6-mesačných intervaloch a doplácanie prípadných strát z tzv. garančného účtu a z vlastných zdrojov DSS)? Uveďte, prosím, percento v rozmedzí 0% až 100%.

Priemerná odpoveď: 94%

2. Do akej miery sú podľa Vás príčinou výpredaja akcií zo strany dôchodkových správcovských spoločností (DSS) v roku 2009 zmeny v investičnej stratégii DSS, ktoré nesúvisia so zmenami v legislatíve uvedenými v predošlej otázke? Uveďte, prosím, percento v rozmedzí 0% až 100%.

Priemerná odpoveď: 6%

Zoznam účastníkov ankety:

  1. Goliaš Peter, INEKO
  2. Gonda Peter, Konzervatívny inštitút
  3. Hagara Eduard, ING Bank
  4. Chren Martin, Nadácia F.A.Hayeka
  5. Jurzyca Eugen, INEKO
  6. Karpiš Juraj, INESS
  7. Kičina Robert, Podnikateľská aliancia Slovenska
  8. Lenko Martin, VÚB
  9. Marušinec Ján, M.E.S.A.10
  10. Mušák Michal, SLSP
  11. Pažitný Peter, Health Policy Institute
  12. Piovarcsy Karol, Saxo Bank Londýn
  13. Prega Róbert, Tatra banka
  14. Sadovská Eva , Poštová banka
  15. Tóth Ján, UniCredit Bank
  16. Tvaroška Vladimír, Bývalý štátny tajomník MF SR
  17. Valachy Juraj, Tatra banka
  18. Valachyová Mária, SLSP
  19. Vaňo Vladimír, Volksbank Slovensko
  20. Žilinský Ján, Harvard University, USA
  21. Účastník si prial zostať v anonymite
  22. Účastník si prial zostať v anonymite

Peter Goliaš
analytik INEKO
golias@ineko.sk
Tel: 02 / 5341 1020