Ukazovatele konkurencieschopnosti a ozdravný program Grécka, Portugalska a Írska

Dátum: 11.03.2013

INEKO v spolupráci s Podnikateľskou alianciou Slovenska (PAS)
máj 2013

Zodpovední autori:
Peter Goliaš, riaditeľ INEKO
Róbert Kičina, výkonný riaditeľ PAS

Slovensko sa zúčastňuje finančnej pomoci viacerým zadlženým štátom EÚ, verejnosť by preto mala mať informácie o tom, k akým zmenám dochádza v týchto ekonomikách. Slovensko by tiež malo aktívne vstúpiť do diskusie o tom, aké ďalšie zmeny sú potrebné v záujme udržateľnosti verejných financií a posilnenia ich konkurencieschopnosti. Premena nadmieru zadlžených štátov na konkurencieschopné a prosperujúce ekonomiky s udržateľnými verejnými financiami je totiž kľúčovým predpokladom efektívneho použitia investície, ktorou sa v podobe finančnej pomoci zadlženým štátom angažujú členovia eurozóny vrátane Slovenska.

Tento dokument obsahuje prehľad relevantných ukazovateľov o vývoji hospodárstva v Grécku v porovnaní s vybranými štátmi EÚ (Taliansko, Portugalsko, Írsko, Španielsko, Nemecko, Fínsko, Holandsko a Slovensko), ako aj o ozdravných opatreniach, ktoré Grécko realizuje v rámci riešenia krízy a s finančnou pomocou iných členských štátov eurozóny. Cieľom dokumentu je poskytnúť verejnosti informácie o tom, k akým zmenám dochádza v gréckej ekonomike ako aj naznačiť, aké ďalšie zmeny sú potrebné v záujme udržateľnosti verejných financií a posilnenia konkurencieschopnosti krajiny.

Dokument bol vytvorený v rámci projektu INEKO s názvom Dlhová kríza v EÚ – možnosti riešenia a pozícia SR. Cieľom projektu je posilniť odbornosť v diskusii o možnostiach riešenia dlhovej krízy v EÚ a tým pomôcť optimalizovať rozhodnutia SR v tejto oblasti. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore nadácií Konrad Adenauer Stiftung a Open Society Foundations.

Ak sa Vám aktivity a činnosť inštitútu INEKO zdajú prínosné, budeme radi, ak nás podporíte v našej ďalšej práci. Ďakujeme.

Dokument priebežne dopĺňame a aktualizujeme.