Štvrtina obcí očakáva veľké problémy so splácaním dlhov

Dátum: 05.02.2010

Tlačová správa 5.2.2010

Zhruba každá štvrtá obec očakáva vo svojom regióne veľké problémy so splácaním dlhodobých záväzkov. Vyplýva to z decembrového prieskumu INEKO, na ktorom sa zúčastnilo 371 obcí všetkých veľkostných kategórií z celého Slovenska. Na otázku týkajúcu sa možných problémov so splácaním dlhodobých záväzkov odpovedalo 352 obcí. Z nich 41 očakáva vo svojom regióne obrovské problémy a 49 vážne problémy. Stredne veľké problémy očakáva 125 respondentov, mierne problémy 57 a žiadne problémy 80.

Aké veľké problémy v hospodárení miest a obcí vo Vašom regióne môžu podľa Vás v budúcnosti spôsobiť ich dlhodobé záväzky?

- Počet Podiel
Žiadne problémy 80 23%
Mierne problémy 57 16%
Stredne veľké problémy 125 35%
Vážne problémy 49 14%
Obrovské problémy 41 12%
Spolu 352 100%

Inštitút INEKO v prieskume zisťoval aj rozsah dlhodobých záväzkov obcí. Z 371 respondentov 37% eviduje projekty, ktoré budú splácať ešte aj po uplynutí 5 rokov od dnešného dátumu. Takmer 25% eviduje projekty splatné ešte aj po 10 rokoch a 21% ešte aj po uplynutí 20 rokov. Jedenásť respondentov priznalo, že hodnota projektov splatných ešte aj po 20 rokoch prekračuje sumu rovnú súčasným ročným príjmom ich obce.

Z vyjadrení respondentov vyplýva, že majú obavy najmä z výpadkov podielových daní, resp. iných príjmov úzko súvisiacich s krízou. Ako poznamenal jeden z nich, „úverová zadlženosť samospráv bude v budúcich rokoch vzhľadom k výpadku podielových daní a celkovému nedostatku zdrojov spôsobenému krízou prudko vzrastať.“

Ďalší respondent dodáva: „Ku koncu roka (2009 – pozn. INEKO) sa znížili príjmy obcí a miest o 25%. Ak sa nezvýšia a obce budú musieť financovať originálne kompetencie a ostatné prenesené kompetencie bez finančných prostriedkov, tak budú mať obrovské problémy so splácaním úverov a záväzkov z projektov.“

Podľa odhadov ministerstva financií mali klesnúť daňové príjmy obcí v roku 2009 o 3%. V roku 2010 pritom rezort financií predpokladá ešte výraznejší pokles na úrovni 4,9%.

Dlhodobé záväzky samosprávy využívajú najmä na investičnú výstavbu nájomných bytov, sociálnych zariadení, alebo kanalizácie. Najviac využívajú úvery od Štátneho fondu rozvoja bývania, ale tiež bežné úvery od bánk, ktorými kryjú napríklad nároky na spolufinancovanie projektov hradených z eurofondov. Práve v snahe využiť jedinečné zdroje z eurofondov obce často siahajú po úveroch aj napriek zhoršenej finančnej situácii. „Ak v našej obci budúci rok a v roku 2011 budú schválené europrojekty a budú znižované príjmy obciam, tak v roku 2012 dôjde k ekonomickému kolapsu,“ uviedol jeden z účastníkov prieskumu.

Pomerne vážnu situáciu v hospodárení obcí potvrdzujú aj údaje ministerstva financií, ktoré ku koncu roka 2008, teda ešte pred krízou, evidovalo 145 obcí prekračujúcich zákonné limity na dlh a dlhovú službu. Údaje ku koncu roka 2009 ministerstvo ešte nemá k dispozícii. K varovným signálom treba zaradiť aj stanoviská ratingovej agentúry Moody’s, ktorá v decembri 2009 zhoršila hodnotenia úverovej spoľahlivosti Prešovu, Myjave ako aj Košiciam.

Počet obcí prekračujúcich zákonné limity na dlh a dlhovú službu

Zákonný limit Počet obcí prekračujúcich limit k 31.12.2008
Dlh vo výške najviac 60 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka 96
Dlhová služba najviac 25 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka 41
Oba limity súčasne 8
Spolu 145

Zdroj: Ministerstvo financií SR

Rezort financií tiež momentálne neeviduje na úrovni obcí žiaden projekt verejno-súkromného partnerstva (tzv. PPP projekty), teda taký, v ktorom si obec objedná investíciu od súkromnej spoločnosti s tým, že náklady sa objavia v deficite či dlhu až v budúcnosti. Pri dnešnej popularite PPP projektov u nás nie je možné vylúčiť, že takéto projekty sú na úrovni obcí realizované a teda, že existuje ešte aj takéto riziko ďalšieho zhoršenia situácie vo verejných financiách.

Výsledky prieskumu medzi obcami ako aj informácie ministerstva financií a hodnotenia agentúry Moody’s podľa inštitútu INEKO ukazujú, že záväzky obcí sa stávajú dôležitým rizikom pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií na Slovensku. INEKO preto odporúča vláde podrobnejšie monitorovať tieto dlhy vrátane PPP projektov a pripraviť stratégiu, ktorá by predchádzala nekontrolovanému nárastu rizikových záväzkov. Súčasťou stratégie by mali byť aj pravidlá, ktoré by motivovali obyvateľov k efektívnejšej kontrole finančnej stability ich obce.

Peter Goliaš
INEKO