INEKO sa pridalo k opätovnej výzve mimovládok na stretnutie s premiérom E. Hegerom k situácii s výberovými konaniami

Dátum: 25.11.2021

Uvedomujeme si, že otvorené výberové konania vo verejnom sektore nemusia vždy vygenerovať najvhodnejšieho adepta na danú pozíciu, majú svoje limity, o ktorých treba otvorene debatovať. Nezakrývame si oči ani pred legitímnou otázkou a dilemou pri obsadzovaní niektorých vybraných postov, či uprednostniť akýkoľvek výsledok výberového konania, alebo radšej priznať politickú zodpovednosť ministrov za svojich nominantov. Pri oboch prístupoch nesmieme zabúdať vyhodnocovať výkon a výsledky práce manažérov.

Napriek ambicióznym záväzkom z Programového vyhlásenia súčasnej vlády na zvyšovanie odbornosti a transparentnosti pri obsadzovaní pozícií v štátnej správe však neprebehlo viacero dôležitých výberových konaní, pri ktorých nebol dôvod na politické nominácie, optimálne. Navzdory deklaráciám sme svedkami politických nominácií na výsostne odborné pozície, procesne nezvládnutých výberových konaní či dokonca vylúčenia verejnej kontroly, čo má za následok narušenie dôvery v inštitúcie a výberový proces do dôležitých inštitúcií a orgánov verejnej správy.

Preto sme sa pridali k ostatným mimovládnym organizáciám: Aliancia Fair-play, Inštitút SGI, Slovensko.Digital, Transparency International Slovensko, VIA IURIS, Nadácia Zastavme korupciu a opätovne vyzývame premiéra E. Hegera na spoločné stretnutie.

Prečítajte si celú výzvu.