Ako informovať ľudí o ich budúcom dôchodku

Dátum: 26.06.2014

ineko.blog.sme.sk, 26.6.2014
Ako informovať ľudí o ich budúcom dôchodku

Raz ročne dostanete od štátu list (alebo mail s heslom na stránku), kde si nájdete informácie o vašom budúcom dôchodku. Zistíte, ako dlho už platíte odvody do prvého aj druhého piliera, koľko ste už zaplatili a aký vysoký bude za daných predpokladov váš dôchodok v čase, keď vám naň vznikne nárok.

S touto predstavou sme začiatkom apríla spustili petíciu „Chceme vedieť, aký budeme mať dôchodok“, ktorú v priebehu dvoch mesiacov podpísalo 925 ľudí. Petícia sa stretla s pomerne ústretovými reakciami predstaviteľov štátu:

„Je to dobrý nápad, no treba sa poriadne zamyslieť nad detailami realizácie,“ hovorí šéf štátneho Inštitútu finančnej politiky Martin Filko.

Podľa Sociálnej poisťovne je požiadavka v petícii legitímna. „Jej realizácia si vyžiada technickú pripravenosť, finančné náklady a určité legislatívne zmeny,“ tvrdí.

Ani ministerstvo práce nie je proti. „Zhoduje sa to s oficiálnymi zámermi Európskej komisie,“ hovorí hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Zdroj: SME, 2.4.2014, Aký budeme mať dôchodok, pýtajú sa analytici v petícii

Aby sme naplnili jednu z hlavných výhrad, spolu s INESS sme sa zamysleli aj nad detailami realizácie. A teraz predkladáme konkrétny návrh, ako by mal štát informovať ľudí o ich budúcom dôchodku. Pri zostavení návrhu nám pomohol Michal Mušák, analytik SLSP a tiež analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP), za čo im ďakujeme. Dúfame, že realizácii požiadaviek z petície už teraz nebude nič stáť v ceste a v kvalite informovania verejnosti o budúcom dôchodku sa zaradíme k takým štátom ako Švédsko, Fínsko, Nemecko, Francúzsko, Holandsko alebo najnovšie už aj Rakúsko1.

Peter Goliaš
riaditeľ INEKO

1 Pozri napríklad:
http://ssreform.treasury.gov.za/Publications/Public%20Information%20Programmes%20on%20Public%20Pensions.pdf
http://www.nytimes.com/2005/02/12/business/worldbusiness/12pension.html?pagewanted=2&_r=1&&
http://www.neuespensionskonto.at/