Záväzok zlepšiť infozákon dali voličom všetci okrem Smeru a SDKÚ

Dátum: 09.02.2016

Desať z dvanástich oslovených slovenských politických strán sa verejne zaviazalo posilniť právo občanov na informácie presadením desiatich návrhov Transparency International, Aliancie Fair-play a Inštitútu INEKO. K záväzku sa odmietli pridať len strany Smer-SD a SDKÚ-DS.

V novembri tri mimovládne organizácie predložili politickým stranám desať praktických návrhov, ako zlepšiť prístup verejnosti k informáciám (v prílohe). Stopercentné štátne a mestské firmy by mali plne podliehať infozákonu, platy a životopisy štátnych nominantov by boli verejné, zmluvy štátu aj samospráv by sa publikovali na jednom mieste a štát by začal systematicky prepájať databázy o verejnom obstarávaní, o zakladaní a vlastníctve firiem, eurofondoch či majiteľoch pozemkov.

Presadzovať uvedené návrhy sa verejným podpisom zaviazali strany Sieť, KDH, SNS, Most-Híd, Oľano, Nova, SaS, Šanca, SMK a Tip. SDKÚ sa vôbec nevyjadrila a strana Smer odmietla záväzok s argumentom, že Alianciu a INEKO považujú za organizácie účelovo poškodzujúce stranu v predvolebnom období. Smer však v liste predsedu Roberta Fica napísal, že viaceré z návrhov považujú za prospešné a budú ich v ďalšom volebnom období presadzovať, neuviedol však ktoré.

Strany Sieť a Šanca nepodporili úplne všetky návrhy. Sieť by nehlasovala za zavedenie povinného zverejňovania políciou zamietnutých trestných oznámení. Šanca by platy štátnych nominantov zverejňovala len selektívne a dohľad na dodržiavaním infozákona by nechala radšej úradu ombudsmanky.

Súčasná vláda pripravovala zmenu infozákona pod vedením ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, no ani jeho kompromisný návrh, ktorý akceptovali mimovládky aj Združenie miest a obcí, nakoniec však vládou neprešiel.

V marci 2017 mimovládky zhodnotia, či strany zmeny v infozákone aj v praxi uplatňovania práva občanov na informácie naozaj presadili či tak splnili svoje predvolebné sľuby.

Všetky stranami podpísané záväzky si môžete pozrieť nižšie.

TIS: Gabriel Šípoš, sipos@transparency.sk
AFP: Peter Kunder, kunder@fair-play.sk
INEKO: Ján Kovalčík, kovalcik@ineko.sk