Pozrite si aktualizované rebríčky základných a stredných škôl

Dátum: 04.12.2014

ineko.blog.sme.sk, 4.12.2014
Pozrite si aktualizované rebríčky základných a stredných škôl

Chcete poslať dieťa do školy a neviete si vybrať spomedzi viacerých ponúk? Máte doma žiaka, ktorý chodí do školy a radi by ste vedeli viac o výsledkoch jej žiakov? Pracujete v školstve alebo samospráve a máte záujem porovnať si výsledky žiakov vašej školy s výsledkami žiakov iných škôl? Ak áno, mohli by vás zaujímať naše aktualizované rebríčky za základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ).

Aktualizácia, s ktorou teraz prichádzame, súvisí s doplnením viacerých aktuálnych údajov na náš Portál o základných a stredných školách (skoly.ineko.sk). Za jednotlivé školy, pre ktoré boli údaje k dispozícii, sme doplnili údaje o mimoriadnych výsledkoch žiakov (podľa metodiky ministerstva školstva) a údaje o nezamestnanosti absolventov (pri SŠ), ktoré priamo vstupujú do hodnotenia škôl podľa metodiky INEKO. Z údajov, ktoré do hodnotenia nevstupujú, ale pre získanie širšieho obrazu o školách ich zobrazujeme na portáli, sme aktualizovali napríklad výsledky Štátnej školskej inšpekcie, výsledky prijímacieho konania na vysoké školy (SŠ) či využívanie informačných a komunikačných technológií (IKT) pri vyučovaní. Týmto doplnením údajov sme nadviazali na „letnú“ aktualizáciu, kedy bola doplnená prvá časť údajov za rok 2014 – výsledky Testovania 9 a externej časti maturít.

Vďaka aktuálnemu doplneniu vyššie uvedených údajov sa podarilo skompletizovať množinu údajov potrebných pre uzavretie hodnotenia výsledkov škôl za rok 2014 – každá škola tak získala nové hodnotenie, ktoré si môžete prezrieť na našom portáli.

Medzi ZŠ obhájila na celoslovenskej úrovni prvé miesto Základná škola SSV na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici. Nasleduje škola na Hornej ulici v obci Ochodnica, ktorá bola aj v predchádzajúcej edícii rebríčkov na druhom mieste. Z piatej na tretiu priečku sa posunula ZŠ so sídlom na ulici T. J. Moussona v Michalovciach.

Poradie na prvých miestach sa nezmenilo ani v prípade stredných odborných škôl (SOŠ). Prvé tri priečky obsadili aj v aktuálnej verzii rebríčka postupne Obchodná akadémia na Kukučínovej ul. v Trnave, SPŠ elektrotechnická (Plzenská 1, Prešov) a Obchodná akadémia M. Hodžu (M. Rázusa 1, Trenčín). Do celoslovenskej top 10 medzi SOŠ sa podarilo premiérovo dostať spojenej škole na Slančíkovej ulici v Nitre.

Pri gymnáziách sa dokázala doteraz najlepšia škola ešte viac vzdialiť svojim prenasledovateľom. Kým v predchádzajúcej edícii našich rebríčkov bol rozdiel medzi najlepšie a piatym najlepšie hodnoteným gymnáziom len 0,4 bodu, v aktuálnej verzii rebríčku tento rozdiel predstavuje už 0,8 bodu. Gymnáziom, ktoré takto potvrdilo svoju vedúcu pozíciu, je Bilingválne gymnázium v Sučanoch. Nasledujú Gymnázium na Poštovej v Košiciach a Gymnázium Jura Hronca v Bratislave.

Výber najzaujímavejších výsledkov vám prinášame v tomto blogu vo forme prehľadných rebríčkov 10 najlepších škôl zvlášť za každý typ školy (ZŠ, SOŠ, gymnáziá). Údaje za školy s najlepším hodnotením v jednotlivých krajoch si môžete stiahnuť tu (excel). Pre kompletné výsledky vrátane výsledkov ostatných škôl navštívte náš portál skoly.ineko.sk.

Upozornenie: Hodnotenie nezohľadňuje rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí) a nemeria ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom, a preto komplexne nevypovedá o kvalite školy. Viac o metodike a podmienkach prideľovania hodnotenia jednotlivým školám možno nájsť v sekcii Metodika na portáli skoly.ineko.sk.

Tab. 1 – 10 najlepšie hodnotených škôl v SR v kategórii: základné školy

Tab. 2 – 10 najlepšie hodnotených škôl v SR v kategórii: SOŠ

Tab. 3 – 10 najlepšie hodnotených škôl v SR v kategórii: Gymnáziá

Matej Tunega
Autor spolupracuje s inštitútom INEKO