Partnerstvo za občianske vzdelávanie: Nezabúdajme na November 1989, nedovoľme extrémistom a skorumpovaným ochrancom mafie priživiť sa na jeho odkaze

Dátum: 16.11.2020

17. novembra občania našej krajiny oslavujú štátny sviatok, Deň boja za slobodu a demokraciu, s úctou si pripomínajú Novembrovú revolúciu 1989.

Pred 31 rokmi občania v Česku a na Slovensku aktívnou podporou Študentského hnutia, Občianskeho fóra a hnutia Verejnosť proti násiliu obnovili demokraciu a slobodu. O pád komunistického režimu sa pričinili mnohí statoční ľudia – disidenti, signatári Charty 77, bojovníci za náboženskú slobodu a aktivisti podzemnej cirkvi, environmentálni aktivisti, zástupcovia kultúrnej obce a mnohí iní. Vďaka ich odvahe žijeme už viac ako tri desaťročia v slobodnej spoločnosti, v podmienkach demokracie a sme súčasťou spoločenstva prosperujúcich štátov Európy.

Každé výročie Novembra 1989 nás nabáda k tomu, aby sme sa zamysleli nad významom hodnôt ako sloboda, pravda a spravodlivosť a pripomína nám tiež dôležitosť boja za udržanie a rozvíjanie demokracie.

V novembri 1989 sme získali slobodu, ktorá nám však nebola daná raz a navždy. Treba ju pestovať a rozvíjať, ale najmä chrániť, predovšetkým pred tými, ktorí by ju radi najprv vo svoj prospech zneužili a napokon aj odstránili. Takíto ľudia zamenili slobodu za svojvôľu a demokraciu potajomky menili na vládu mafie “našich ľudí”, ktorá viedla k beztrestnosti zločincov a vraždám nevinných. Pred pokojnými manifestáciami zvolávali bezpečnostnú radu vlády, no dnes sa spájajú s agresívnymi chuligánmi a fašistami. Neostýchajú sa využiť ťažké obdobie pandémie na to, aby práve v Deň boja za slobodu a demokraciu svojimi trestuhodnými aktivitami odvracali pozornosť verejnosti od vlastných kriminálnych deliktov a ich zničujúcich následkov pre spoločnosť a štát.

Sme hlboko znepokojení nad tým, ako sa odsúdení extrémisti a zástancovia korupčno-mafiánskeho systému snažia priživiť na odkaze Novembra 89. Považujeme za výsmech a pohŕdanie demokraticky zmýšľajúcimi občanmi, že pod zámienkou odporu proti vládnym opatreniam potrebným na obmedzenie a prekonanie pandémie, v Deň boja za slobodu a demokraciu idú „bojovať za slobodu“ tí, ktorí by ju najradšej úplne odstránili alebo tí, ktorí si November 1989 vôbec nevšimli a neskôr slobodu a právny štát potláčali alebo zneužívali vo svoj prospech.

November 89 si zaslúži obdiv a úctu. Rozmýšľajme a rozprávajme o pravých hodnotách Nežnej revolúcie, odovzdávajme ich mladšej generácii nesfalšované a nedovoľme nikomu zneužiť túto prelomovú udalosť našich dejín!

Na záver prosíme všetkých slušných ľudí, ktorí si ctia odkaz Novembra, aby si nadchádzajúci sviatok pripomenuli, pokiaľ možno, vo svojich domovoch a v záujme obmedzenia šírenia nákazy dodržali zákaz zhromažďovania.

Mimovládne organizácie, členovia Partnerstva pre občianske vzdelávanie:

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), Inštitút pre verejné otázky (IVO), Občianske združenie Nenápadní hrdinovia, eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (RC SFPA).

V Bratislave, 16.11.2020