Odpoveď INEKO na ponuku BSK na neplatené členstvo v komisii posudzujúcej možnosti dofinancovania pohotovosti v NsP Malacky

Dátum: 24.07.2013

Aktualizácia 8.8.2013: Na žiadosť Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) riaditeľ INEKO Peter Goliaš prijal ponuku stať sa pozorovateľom pri práci Komisie. Predpokladom prijatia ponuky je, že štatút pozorovateľa nebude znamenať blokovanie možnosti verejne sa vyjadrovať k predmetnej veci a to aj v prípadoch, keď jeho názory nebudú totožné s názormi členov Komisie. Taktiež predpokladáme akceptáciu postoja, že v prípade nedostatku relevantných informácií a analýz sa INEKO vo veci nevyjadrí.

Ďakujeme Vám za prejavenú dôveru v súvislosti s ponukou nominácie zástupcu INEKO do pripravovanej Komisie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorá má posúdiť možnosti financovania ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) a lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) v Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Malackách, ktorej vlastníkom je BSK, ale prevádzkuje ju súkromná spoločnosť Nemocničná, a.s. na základe dlhodobého nájomného vzťahu.

Musíme Vám oznámiť, že v dôsledku našich kapacitných možností v tomto období nebudeme reflektovať na túto Vašu ponuku. Zodpovedné posúdenie danej problematiky by si vyžadovalo mnoho týždňov podrobnej analytickej odbornej činnosti. Bolo by napríklad potrebné zistiť, prečo je NsP v Malackách v strate, aká by mala byť a aká je momentálne časová dostupnosť pohotovosti a prvej pomoci v regióne s týmito službami situovanými v Malackách, ako aj bez nich, a tiež je vhodné sa pozrieť, či existujú podobné prípady v SR a eventuálne, ako tam fungujú.

Optimálnym riešením by bolo, keby bratislavská župa jasne a merateľne definovala verejný záujem v oblasti poskytovania ústavnej pohotovostnej služby a lekárskej služby prvej pomoci, kde by nemali chýbať kritériá časovej dostupnosti a základné kvalitatívne parametre. A ak sa ukáže, že poskytovanie týchto služieb je vo verejnom záujme, pričom v nejakej geografickej oblasti chýba, tak potom by o podrobne definovanú verejnú službu mali v otvorenej súťaži zabojovať rôzni poskytovatelia, ktorí by spĺňali župou definované kritériá. Kritériá by samozrejme nemali byť našité na mieru konkrétneho poskytovateľa. Totižto jedine v skutočnej súťaži s viacerými uchádzačmi by mohla byť vygenerovaná efektívna, a pre obyvateľov bratislavskej župy férová cena za poskytovanie pohotovosti a prvej pomoci v regióne.