Fakty o financovaní školstva (Aktualizácia)

Dátum: 09.02.2011

Aktualizácia 9.2.2011:

OECD nám potvrdila vlastný omyl s týmto vysvetlením: “It seems that the problem is with our figure. Slovak Republic has provided to us a figure only for Central level of government and not for all levels of government. We will include a note in our erratum.”

Aktualizácia 2.2.2011:

Údaj 19,4%, ktorý OECD uvádza ako podiel verejných výdavkov na vzdelávanie v pomere k celkovým verejným výdavkom v roku 2007 pre SR, je s najväčšou pravdepodobnosťou chybný. Porovnali sme totiž tieto dáta s údajmi Eurostatu a podľa nich bol ekvivalentný údaj 10,52%, čo je tesne pod priemerom EÚ. Pre takmer všetky zvyšné krajiny sú údaje OECD a Eurostatu zhodné, výnimkou je spolu so SR ešte Švajčiarsko. OECD sme na danú nezrovnalosť upozornili. Záver podľa údajov Eurostatu je teda taký, ze školstvo v rámci verejných zdrojov nefinancujeme “na hranici našich možností”, ale sme skôr tesne pod medzinárodným priemerom.

Pôvodný text:

Slovensko dáva na vzdelávanie málo peňazí, ale na hranici svojich možností
Dávame na školstvo málo peňazí? Väčšina ľudí asi intuitívne povie áno. Štúdia OECD Education at a Glance 2010 však informuje o zaujímavom paradoxe. Na jednej strane Slovensko skutočne patrí medzi štáty OECD s najnižšími (súkromnými aj verejnými) výdavkami na vzdelávacie inštitúcie v pomere k HDP (4,0% za rok 2007 oproti priemeru OECD 5,7%) a tiež v prepočte na jedného žiaka/študenta. Na druhej strane, ak sa pozrieme na verejné výdavky na vzdelávanie v pomere k celkovým verejným výdavkom (19,4% za rok 2007 oproti priemeru OECD 13,3%), radíme sa hneď za Mexiko na druhú priečku štátov s najvyššími výdavkami.