Články v tlačených médiách


A. Prečo chýbajú peniaze v zdravotníctve?

Hltáme lieky preto, lebo si lekári mastia vrecká?
SME 07.02.2003
EVA HRDINOVÁ
Téma prílohy „Zdravie“

Stane sa, že pacient dostane namiesto roky užívaného lieku zrazu iný. Prečo? Čo spôsobí tzv. switch, náhlu zmenu v liečbe?

Pred niekoľkými rokmi dostávali matky od pediatrov na znižovanie horúčky recept na paralen a teraz omnoho drahší brufenový sirup. Prečo?

Diabetológ vo Vranove nad Topľou predpísal za jeden rok lieky za vyše 11 miliónov korún, hoci jeho kolega o 50 kilometrov ďalej len za dva milióny. Prečo? Psychiatrička v Bratislave a gynekologička v Banskej Bystrici vydali svojim pacientom recepty v hodnote o niekoľko miliónov viac ako ich kolegyne v inom obvode.

Je náhle prestavenie na iné lieky motivované vždy len medicínskymi dôvodmi, alebo je za tým aj niečo iné? Prejedáme sa najdrahšími liekmi preto, lebo si lekári mastia vrecká?

To sú otázky, na ktoré je veľmi ťažko jednoznačne odpovedať. Zdravotné poisťovne však tvrdia, že áno.

Širokospektrálne opeľovanie

„Koľko včeličiek opelí lekára, toľko liekov predpíše,“ tvrdí Dominik Tomek z poisťovne Apollo. Naráža tak na zaužívanú tradíciu dílerov farmaceutických firiem, ktoré motivujú lekárov, aby predpisovali konkrétny liek. Z každého balenia lieku potom môžu mať lekári finančný profit, uhradenú účasť na zahraničnom sympóziu, niektorí aspoň kozmetický balíček alebo odbornú knihu.

„Včeličky však nielen opeľujú, ale aj znášajú med,“ tvrdia lekári. Pacienti totiž takto dostávajú špičkové lieky najnovšej generácie, ktoré by možno inak nedostali.

42-ročná Beáta Raposzová z Bratislavy, ktorá trpí endogénnou depresiou od svojich desiatich rokov, si vyskúšala „switch“ na vlastnej koži už niekoľko ráz. „Vždy som prežívala liečbu dramaticky, vedľajšie účinky boli hrozné. To najnovšie antidepresívum je zázrak,“ hovorí a svojho lekára velebí. Jedno balenie mesačne stojí poisťovňu rovnú tisícku.

Keby brilantný herec Miloš Kopecký alebo spisovateľ Ota Pavel mali možnosť liečiť sa najmodernejšími antidepresívami, určite by súhlasili tiež.

„Lekára zákon zaväzuje liečiť, ako najlepšie vie a môže. Pacienti a ich príbuzní sú často veľmi dobre informovaní o najmodernejších možnostiach v liečbe choroby, ktorou trpia. Keby som im predpisoval starší liek, môžu ma právom zažalovať,“ tvrdí psychiater Vladimír Velický.

Zahraničné cesty lekárov ešte vyhodnocujú

Ročne prehltneme lieky za viac ako 17 miliárd korún. Koľko z nich sa predpíše zbytočne, to je otázka, na ktorú ešte len príde odpoveď. Zdravotné poisťovne aj ministerstvo tvrdia, že na tom usilovne pracujú.

„Ak lekár stokrát predpíše určitý liek, dostane bicykel. Prípadne ho firma pozve na kongres na Seychelské ostrovy, do Egypta, na Kanárske ostrovy,“ povedal na sklonku minulého roka pred novinármi minister zdravotníctva Zajac. Hneď razantne vyhlásil, že vyzval všetkých riaditeľov nemocníc, aby mu vypísali, na akých kongresoch boli ich lekári za posledné dva roky. Vydedukoval z nich už minister niečo?

MUDr. Tomáš Szalay, hovorca ministerstva zdravotníctva: „Ukázalo sa, že ide o obrovské množstvo dát, ktoré navyše riaditelia nevypĺňali podľa požiadavky ministra. Mnoho údajov je neúplnych, často chýbali mená sponzorov, takže vyhodnocovanie je o to komplikovanejšie. Inak povedané - ešte na tom pracujeme.“

Keď tesne pred svojím odchodom z funkcie zverejnil minister Kováč rebríček konkrétnych lekároch, ktorí predpisovali lieky za najviac peňazí, zdvihla sa vlna nevôle v radoch lekárov ale aj pacientov. Kardiaci, diabetici, ženy v klimaktériu s osteoporózou, psychiatrickí pacienti, epileptici, onkologickí pacienti majú iný názor ako poisťovne a minister. Ťažko ich niekto presvedčí, že je pre rozpočet zdravotníctva žiaducejšie hltať lieky staršieho typu s nežiaducimi účinkami, keď sú na trhu sú modernejšie, pohodlnejšie a efektívnejšie.

Ako lobujú za lieky vo svete? Podobne

Ročne prehltneme lieky za viac ako 17 miliárd korún. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že spotreba liekov u nás je príliš vysoká. Zdravotné poisťovne tiež kričia, že na ne vydávajú až tretinu svojich zdrojov. Farmaceutické firmy majú iný názor. Slovenská asociácia farmaceutických spoločností tvrdí, že spotreba liekov na Slovensku je najmenšia z krajín V4 a dokonca má klesajúcu tendenciu. A to aj napriek výraznému lobingu.

Firmy na celom svete si predchádzajú lekárov. Niektorí sa tak môžu pozrieť až na koniec sveta, kam by sa nikdy nedostali. Organizovanie kongresov používajú farmaceutické firmy ako pomerne rozšírený spôsob konkurenčného boja. Výrobcovia i dodávatelia liekov nezriedka siahajú aj k priamej korupcii peniazmi alebo spotrebným tovarom. Svojou podporou si zaväzujú mladých začínajúcich lekárov s mizernými príjmami, ktorým platia pomôcky a učebnice. Farmaceutický priemysel podľa niektorých údajov vynakladá vo svete ročne väčšie sumy na šírenie liekov a na reklamu než na výskum.

Podľa publikácie Pills, Profits a Politics je napríklad táto suma dokonca vyššia než celková suma na všetky vzdelávacie aktivity prebiehajúce na zdravotníckych školách v USA.

MUDr. Robin Cook, lekár a spisovateľ sa priznáva: „Len málo amerických lekárov neprijalo nejaký dar alebo službu od farmaceutického priemyslu. Ja sám si spomínam, že ako medik som dostal od farmaceutickej firmy koženú lekársku tašku a zúčastnil sa na sympóziách, ktoré hradili farmaceutické firmy.“

„V západnom svete firmy používajú presne tú istú taktiku, rozdiel je akurát v úrovni, napríklad namiesto pera dostanete prenosnú nabíjačku na mobil,“ hovorí lekár z bratislavských Kramárov s niekoľkoročnou zahraničnou praxou v USA.

„Vplyv farmaceutických firiem na lekárov je u nás väčší, ako by sa na civilizovanú krajinu patrilo,“ myslia si napríklad lekárnici, ktorí sa nazdávajú, že lekár by často mohol predpísať lacnejší ekvivalent rovnako účinného lieku.

Minister zdravotníctva Zajac dokonca tvrdí, že farmaceutické firmy na Slovensku pripravujú lekárom stále rafinovanejšie lákadlá, aby pri predpisovaní liekov uprednostnili práve ich výrobok. „Požiadavky našich lekárov sa zmenili z fľašky a pera na kongresovú turistiku a iné požitky.“

„Je nezmyslom myslieť si, že farmacuetické firmy sú charitatívne spoločnosti. Prax ovplyvňovania lekárov vo svete je úplne bežná a má omnoho drsnejšie podoby ako u nás. Dokázať, že akcia bola len výletom a nie vzdelávaním je prakticky nemožné,“ dodáva lekár, ktorý sa vlani zúčastnil na štyroch kongresoch v Európe a Amerike.

U našich najbližších susedov je to podobné. Pod pláštikom charity farmaceutické firmy tlačia na lekárov, aby predpísali ich liek a oni za to podporia handicapované deti. Spoločnosť Léčiva napríklad venuje korunu z každého vydaného balenia Ibuprofenu na konto Zväzu paraplegikov. Firma Abbott Laboratoires pridá za predpísanie antibiotika Klacid 5 korún Nadácii Naše dítě.

Brániť sa proti nekalým praktikám konkurencie však majú možnosť i samy farmaceutické firmy. Ak podajú podnet etickému výboru Medzinárodnej asociácie farmaceutických spoločností, musí sa tým komisia zaoberať.

(uj)

Keď príde díler - očami lekárov

(krátené)

Ako to vyzerá za zatvorenými dverami v ordináciách, keď príde díler firmy? Tu sú anonymné výpovede niekoľkých lekárov z internetovej diskusie čitateľov SME:

- Ak bude mať lekár seriózny plat, bude pre neho dehonestujúce prijať od firmy sponzoring. Na druhej strane ak chce byť pre firmu zaujímavý, musí mať klientelu, týka sa to skôr odborných lekárov. Neviem si predstaviť dobrého lekára, ktorý zámerne otravuje svojich pacientov nepotrebnými liekmi. No ak sa chce vzdelávať, musí prijať preplatenie kongresového poplatku, ktorý trebárs i na kongrese v Budapešti vyjde veľmi draho. Exotická cudzina stojí asi 600 až 1000 eur.

* * *

- Všimnite si ceny odbornej literatúry, prístupu na internet plus poplatky za články, ktoré sa pohybujú zhruba 10 USD. Ktorý poctivý lekár si to môže dovoliť a tobôž po úprave platov na 9000 korún? Ak mu farmaceutická firma zaplatí odborný časopis, je to korupcia. Myslím si, že po znížení platov budú lekári ešte ľahšie korumpovateľní.

* * *

- Zástupkyňa firmy mi natvrdo a bez okolkov ponúkla 50-tisíc plus „kongres“ na Kanárskych ostrovoch, samozrejme, aj diéty, ak budem písať ich drahší liek miesto úplne rovnako účinného ale oveľa lacnejšieho. A to som len bezvýznamný mladý doktor.

* * *

- Vždy pred koncom roku sa zbesilo predpisuje a, bohužiaľ, aj podáva neskutočné množstvo zbytočných liečiv. Princíp je jednoduchý - díleri potrebujú „splniť plán“. Dnes doktor zvýši predaj dílerovi, ten dostane prémiu, zajtra díler zaplatí doktorovi kongres. Tak to je.

* * *

- Spolužiak z VŠ je dílerom farmaceutickej firmy. Jeho divízia má ročne vyčlenený balík peňazí na podplácanie doktorov. Ide o mnoho miliónov korún ročne. Zisk firmy z takéhoto konania je stovky miliónov ročne.

* * *

- Ak si mám vybrať medzi dvoma liekmi, ktoré sú plne hradené poistovňou a majú rovnaký efekt, predpíšem pacientovi ten, za ktorý mám nejakú výhodu od farmaceutickej firmy. To je, myslím, pri príjme lekárov pochopiteľné. Rozhodne nepredpisujem lieky zbytočne. V tom mám úplne čisté svedomie.

(r)