Zmrazenie dôchodkového veku zaplatia budúce generácie

Dátum: 16.07.2007

Predvolebný sľub „nezvyšovať vek odchodu do dôchodku“ zhodnotili odborníci v prieskume1 INEKO známkou -1,8 (na škále -3 až +3). Dôchodkový vek by sa podľa nich mal zvyšovať postupne tak, ako sa zvyšuje dĺžka života. Neriešenie tohto problému by spôsobilo krach dôchodkového systému. Jeho odkladanie zvyšuje náklady, ktoré bude musieť zaplatiť niektorá z budúcich generácií.

Znenie sľubu:

Vláda odmieta riešiť súčasné problémy vo financovaní systému sociálneho poistenia predĺžením veku odchodu do dôchodku.
Zdroj: Programové vyhlásenie vlády, august 2006

Vybrané komentáre ku kvalite sľubu:
(Zdroj: Prieskum INEKO, máj 2007)

Vzhľadom na zlý výhľad demografickej situácie v budúcnosti a nevyhnutnosti zvyšovania veku odchodu do dôchodku v dlhšom časovom horizonte je možno skonštatovať, že ide len o alibistický presun nepopulárneho opatrenia na iné volebné obdobie. V čase, keď všetky vyspelé ekonomiky sveta nutne prijímajú toto opatrenie, vláda nesmierne statočne vyhlasuje kurz proti prúdu s istotou, že sa dôsledkov svojho rozhodnutia nedožije.
Richard Kollár, University of Michigan, USA

Tieto slová zneli z úst nemeckých socialistických ministrov niekoľko desaťročí, až kým ich realita nedonútila zavádzaným voličom zvýšiť vek odchodu do dôchodku až na 67 rokov. Zvlášť populistickí ľavicoví politici čelia neľahkej dileme rozhodnúť sa, ako dlho po zistení skutočného stavu ustúpia od Potemkinovského úsmevu a oznámia aj voličom realitu. Skúsenosť z iných krajín naznačuje, že čím dlhšie je obdobie nečinnosti, tým nákladnejšie sú nakoniec aj tak nevyhnutné opatrenia, no väčšie je aj rozčarovanie voličov.
Anonymný autor

Vek odchodu do dôchodku by sa mal postupne predlžovať v súvislosti predlžujúcou sa dĺžkou života. Inak sa pravdepodobne stane, že o niekoľko rokov zasiahne jednu generáciu celá ťarcha tohto predĺženia.
Eugen Jurzyca, INEKO

Vzhľadom na predlžovanie dĺžky života sa buď budú musieť zvýšiť príspevky na dôchodok alebo skrátiť doba poberania (cez vyšší vek odchodu do dôchodku). Nezvyšovanie veku odchodu do dôchodku znamená odklad problému na budúce generácie.
Michal Mušák, Slovenská sporiteľňa

Vek odchodu do dôchodku sa v budúcnosti bude musieť zvyšovať. Chcieť zvyšovať životnú úroveň dôchodcov a zároveň nezvyšovať vek pre odchod do dôchodku je ako perpetum mobile.
Vladimír Tvaroška, Envico, a.s. (bývalý štátny tajomník MF SR)

V tomto volebnom období som ďalšie zvyšovanie veku odchodu do dôchodku ani neočakával, každopádne, ako sľub je to veľmi zlé – musíme sa prispôsobiť meniacim sa podmienkam.
Martin Chren, Nadácia F.A.Hayeka

Snaha tváriť sa, že tu nie je problém a “riešiť” veci hľadaním zástupných problémov, napríklad debatami o oslabení 2. piliera…
Robert Žitňanský, týždenník .týždeň

Neriešenie tejto témy by spôsobilo krach dôchodkového systému. Ide o presúvanie problému na plecia budúcej vlády; odkladaním riešenia však rastú náklady tejto zmeny.
Robert Kičina, Podnikateľská aliancia Slovenska

Bol by som rád, keby to tak bolo, ale Európa i svet sa vyvíja iným spôsobom. Ideálny model ja osobne vidím v individuálnej možnosti jedinca rozhodnúť sa, kedy chce ísť do dôchodku.
Vladimír Benč, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku

Falošný sľub, lebo aj tí čo vyhlasujú, že nebudú predlžovať vek odchodu do dôchodku, uznávajú, že to vzhľadom na demografický vývoj je skôr či neskôr nevyhnutné (pozri napr. Analýza dôchodkového systému z dielne MPSVR). Presúvajú tak toto neodkladné rozhodnutie minimálne do ďalšieho volebného obdobia.
Ľuboš Vagač, Centrum pre hospodársky rozvoj

Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia

Ostatné spracované sľuby:

1 V prieskume INEKO hodnotilo 26 odborníkov kvalitu 50 najvýznamnejších sľubov predstaviteľov súčasnej vlády. Uvedený text obsahuje vybrané komentáre odborníkov ku kvalite sľubu, to znamená k vplyvu, aký by malo splnenie daného sľubu na ekonomiku Slovenska. Kompletné znenie sľubov, ich hodnotenie vrátane komentárov, ako aj zoznamu odborníkov nájdete na stránke projektu: Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia.