Zákonník práce treba spružniť, nie vracať do pôvodného stavu

Dátum: 02.07.2007

Predvolebný sľub „vrátiť „neoliberálny“ zákonník práce do pôvodného stavu“ zhodnotili odborníci v prieskume1 INEKO zápornou známkou -2,7 (na škále -3 až +3). Bol to teda jeden z najhorších sľubov predstaviteľov súčasnej vlády. Ako odborníci upozornili, Slovensko nemá v medzinárodnom porovnaní ani po reforme dostatočne pružný zákonník práce. Jeho návrat do pôvodného stavu by zvýšil náklady na zamestnávanie a zvrátil rast zamestnanosti, ktorý naštartoval práve zreformovaný zákonník.

Znenie sľubu:

SMER – sociálna demokracia je presvedčený, že neoliberálny Zákonník práce je potrebné vo viacerých ustanoveniach vrátiť do stavu, v akom bol pred poslednou veľkou novelizáciou.
Zdroj: Volebný program SMER-u, december 2005

Vybrané komentáre ku kvalite sľubu:
(Zdroj: Prieskum INEKO, máj 2007)

Hľadanie problému v oblasti, kde problémy nie sú. Sprísnenie regulácie zvýši firmám náklady, spomalí sa rast zamestnanosti, atď... Novela ZP sa neinšpiruje správnymi príkladmi zo zahraničia (FRA a DE nám nesmú byť vzorom – viď ich hospodárske rasty; zato Dánsko áno – je takmer na vrcholoch medzinárodných porovnaní pracovnej legislatívy + najnižšia miera chudoby v EÚ).
Robert Kičina, Podnikateľská aliancia Slovenska

Závažný sľub, vyargumentovaný vymyslenými údajmi a nepochopením fungovania pracovnoprávnych vzťahov. Je preukázateľné, že zvýšenie ochrany zamestnancov (tzv. EPL, employment protection legislation) vedie k nižšej pružnosti trhu práce a vyššej nezamestnanosti (zdroje OECD, European Commission). Preto takmer celá EÚ chce uvoľniť svoju pracovnú legislatívu, na Slovensku to podľa tohto sľubu má byť krok naspäť.
Ľuboš Vagač, Centrum pre hospodársky rozvoj

Podľa žiadneho medzinárodného porovnania nie je náš ZP neoliberálny. Jeho návrat do predchádzajúcej podoby paradoxne bude vytvárať tlak na únik zamestnancov zo zamestnaneckého pomeru a teda na nižšiu ochranu “ľudí práce”, než sa dá dosiahnuť pružnejšou normou.
Eugen Jurzyca, INEKO

Slovenský zákonník práce nebol v roku 2006 mimoriadne liberálny, bol skôr kompromisom medzi záujmami odborárov a firiem. Bol schválený v zhode a prispel výraznou mierou k vysokým prírastkom zamestnanosti v týchto rokoch.
Vladimít Tvaroška, bývalý štátny tajomník MF SR

Učebnicovým príkladom, ktorý by si v tomto smere mala ľavicová vláda naštudovať, je ekonomický dopad aj rigidného odborárskeho zošnurovania amerických, nemeckých či francúzskych automobiliek. Práve vďaka medzinárodnej akceptácii (EU, NATO, OECD), makroekonomickej stabilizácii (reformy) a zatraktívnení podnikateľského prostredia (daňové zmeny, flexibilita trhu práce) sa Slovensko za pôsobenia reformnej vlády M. Dzurindu stalo najväčším európskym producentom automobilov na obyvateľa, v rámci presunu výrobných kapacít preč z odborársky kontrolovanej západnej Európy (a vonkoncom nie je pravda, že šlo len či v prvom rade o lacnú pracovnú silu, pretože Slovensko je v tomto ohľade rádovo drahšie než napríklad Rumunsko).
Anonymný autor

Medzinárodné inštitúcie slovenský Zákonník práce hodnotili ako priemerný až málo flexibilný. Jeho údajná neoliberálnosť je preto len agendou ľavicovej vlády.
Richard Ďurana, INESS

Zamestnanci sa musia chrániť predovšetkým sami. Riešením je jedine rozvoj pracovného trhu.
Juraj Nemec, Univerzita Mateja Bela, Banská Bystrica

Zákonník práce sa stal symbolom toho, ako liberálne pracovno-právne vzťahy pozitívne stimulujú trh práce a podporujú tvorbu národného bohatstva. Jeho zásadnou modifikáciou sa vláda stane hrobárom ekonomického rastu a rastu zamestnanosti.
František Chovanec, Premier Consulting Prešov, spol. s. r.o.

Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia

Ostatné spracované sľuby:

1 V prieskume INEKO hodnotilo 26 odborníkov kvalitu 50 najvýznamnejších sľubov predstaviteľov súčasnej vlády. Uvedený text obsahuje vybrané komentáre odborníkov ku kvalite sľubu, to znamená k vplyvu, aký by malo splnenie daného sľubu na ekonomiku Slovenska. Kompletné znenie sľubov, ich hodnotenie vrátane komentárov, ako aj zoznamu odborníkov nájdete na stránke projektu: Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia.

Komentáre [1]:

Pridajte svoj komentár: