Vianočné príspevky potrebujú skôr mladí ľudia, nie dôchodcovia

Dátum: 11.07.2007

Predvolebný sľub „Vianočný príspevok dôchodcom“ zhodnotili odborníci v prieskume1 INEKO známkou -1,8 (na škále -3 až +3). Dôchodcovia podľa nich nie sú najohrozenejšou skupinou, vláda by mala skôr pomáhať mladým ľuďom a nezaopatreným deťom najmä vo viacdetných rodinách. „Trinásty dôchodok“ navyše označili za marketingový ťah, ktorý má zapôsobiť na voličov, avšak zbytočne zvyšuje byrokraciu. Efektívnejšie by totiž bolo zvýšiť pravidelnú valorizáciu dôchodkov.

Znenie sľubu:

Uvažujeme v období nasledujúcich štyroch rokov vyplácať dôchodcom na konci roka akýsi vianočný príspevok, trinásty dôchodok.
Zdroj: Robert Fico, predseda strany SMER, dnes.sk, 21.5.2006, Fico: Prioritou Smeru-SD po voľbách je návrat k sociálnemu štátu

Vybrané komentáre ku kvalite sľubu:
(Zdroj: Prieskum INEKO, máj 2007)

Ak má vláda dostatok zdrojov, prečo nedostanú vianočné príspevky mladí ľudia, ktorí sú podľa Štatistického úradu ohrození rizikom chudoby oveľa viac než dôchodcovia? Navyše, dôchodky by mali byť naviazané prioritne na to, ako človek celý život pracoval a prispieval na financovanie verejných statkov, nie na dobrú vôľu vlády.
Eugen Jurzyca, INEKO

Vianočný príspevok je neštandardný a zbytočný nový prvok, ktorý zvyšuje byrokraciu. Ak má vláda záujem pomôcť dôchodcom, môže zvýšiť dôchodky. Jediným dôvodom zavedenia vianočného príspevku je to, že marketingovo vyzerá omnoho lepšie, ako keby sa rovnaký objem zdrojov rozdelil do bežných dôchodkov.
Vladimír Tvaroška, Envico, a.s. (bývalý štátny tajomník MF SR)

Je jedno, či dôchodcovia dostanú v decembri jednorazovú dávku alebo sa im tento príspevok rozdelí do ostatných mesiacov. Druhé riešenie by však bolo transparentnejšie tak pre rozpočet ako aj pre samotných dôchodcov.
Michal Mušák, Slovenská sporiteľňa

Nesystémové opatrenie. Namiesto adresnej sociálnej pomoci tým, ktorí to potrebujú, plošné kupovanie voličských hlasov. Našťastie tento sľub neohrozuje vážne záujmy občanov SR a je “len” malým plytvaním peňazí v rozpočte SR.
Richard Kollár, University of Michigan, USA

Nesystémový, nezodpovedný sľub, kupovanie si hlasov. Treba urobiť reformu prvého dôchodkového piliera, nie rozhadzovať peniaze. Navyše, dôchodcovia nie sú tou skupinou, ktorá je sociálne najohrozenejšia.
Martin Chren, Nadácia F.A.Hayeka

Rovnako ako pri DPH na lieky. Išlo sa populárnejšou cestou, hoci rovnaký efekt sa dal dosiahnuť zmenou valorizácie. Tento populistický krok je o to nebezpečnejší, že sa bude komukoľvek ťažko rušiť, lebo na takéto “cingrlátka” si ľudia radi rýchlo zvykajú. Takže hoci to nie je podchytené v rozpočte, bude sa rozhadzovať aj naďalej.
Martin Jaroš, týždenník Trend

Ak ide o pomoc sociálne odkázaným, poctivé by bolo vyplácať vianočný príspevok nezaopatreným deťom, najmä vo viacdetných rodinách. Takto ide len o lacnú korupciu, ktorá degraduje dôchodcov na nesvojprávnych ľudí, ktorí nežili svoj vlastný život, ale hrali nahodilú ruletu, a teraz vo voľbách zatlieskajú tomu, kto zaplatí. Z fiškálneho hľadiska pôsobí opatrenie ako prvoplánové kupčenie s hlasmi aj preto, že ak by výkonnosť ekonomiky … vyššie penzie dovolila, bolo by logické pristúpiť k zvýšeniu penzií o 1/12-inu, neviazať tieto prostriedky na ľahko propagandisticky zneužiteľné koncoročné ad-hoc rozhodnutie tej-ktorej vlády. Iné než pravidelné penzijné platby dôchodcom (najmä ak sa potvrdí ich korumpujúci vplyv) môžu ďalších politikov zvádzať k prehodnoteniu priebežného penzijného systému k menej štedrej pravidelnej valorizácii a okázalému rozhadzovaniu prípadne dostupných zdrojov pri mimoriadnych príležitostiach (Vianoce, voľby, atď.) ...
Anonymný autor

Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia

Ostatné spracované sľuby:

1 V prieskume INEKO hodnotilo 26 odborníkov kvalitu 50 najvýznamnejších sľubov predstaviteľov súčasnej vlády. Uvedený text obsahuje vybrané komentáre odborníkov ku kvalite sľubu, to znamená k vplyvu, aký by malo splnenie daného sľubu na ekonomiku Slovenska. Kompletné znenie sľubov, ich hodnotenie vrátane komentárov, ako aj zoznamu odborníkov nájdete na stránke projektu: Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia.