TA3, 9.12.2014: Téma dňa: VšZP - Peniaze a zmeny

Dátum: 11.12.2014

Šéf VšZP včera v TA3 ohlásil iniciatívu na vytvorenie rebríčka nemocníc na základe dát od všetkých zdravotných poisťovní. Veľmi nás teší, že spustenie INEKO portálu http://nemocnice.ineko.sk/, ktorého partnermi sú poisťovne Dôvera a Union (VšZP nám opakovane odmietla poskytnúť dáta), má aj takéto dôsledky. Ešte viac by nás potešilo, keby VšZP prehodnotila svoje odmietavé stanovisko a zverejnila dáta napríklad o spokojnosti pacientov podľa dotazníkov ako aj ostatných indikátorov kvality, ktoré každoročne zbiera. VšZP stále ponúkame priestor na ich zverejnenie.

PS: Súčasné vedenie VšZP sme hneď po voľbách 2012 oslovili so žiadosťou o spoluprácu pri vytvorení jednotného rebríčka nemocníc. Boli sme odmietnutí.

Generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai (od 10:30): “…prichádza Všeobecná zdravotná poisťovňa s iniciatívou, vytvoriť v spolupráci s konkurenčnými zdravotnými poisťovňami (…) jeden mienkotvorný rebríček hodnotenia nemocníc, ktorý by bol zameraný, alebo teda orientovaný na pacienta. Pacientovi ponúknuť na jeho jednoduché otázky jednoduchú odpoveď a primäť ho k tomu, aby sa nielen orientoval na to, že toto je najbližšia nemocnica, ale orientoval sa, že aha, keď pôjdem 10, 20, 30 km ďalej, tak táto nemocnica má najmenej reoperácií, táto nemocnica ja neviem je (…) najviac usmievavá (…). (…) Tak to samozrejme predpokladáme, že ak teda urobíme spoločne, ak spoločne urobia 3 poisťovne spoločný rebríček, že to bude mať jednak dopad na smerovanie financií v nasledujúcom období, jednak to bude motivácia pre tie nemocnice, aby (sa) zlepšovali. (…) V jeseni, teda na záver roka 2015, by sme vyhlásili najúspešnejšie nemocnice v kategóriách.”