Prudký rast minimálnej mzdy brzdí pokles nezamestnanosti a poháňa infláciu

Dátum: 19.06.2018

Peter Goliaš v TA3 vysvetľoval, prečo je škodlivý návrh odborárov na prudký rast minimálnej mzdy o 32 % na 635 eur mesačne:

  • Už dnešná úroveň 480 eur mesačne je problémom pre zamestnávanie ľudí s nízkou kvalifikáciou najmä na východnom a stredo-južnom Slovensku, kde sú stále okresy s približne 20 % mierou nezamestnanosti. Ak náklady práce prevyšujú produktivitu zamestnanca, tak sa ho neoplatí riadne zamestnávať a zvyčajne končí v sivej ekonomike a na úradoch práce.
  • Ekonomicky udržateľný je rast mzdy v súlade s rastom produktivity práce. U nás sa už ale od roku 2014 roztvárajú nožnice medzi rýchlejším rastom priemernej nominálnej mzdy a pomalším rastom produktivity práce. Minimálna mzda pritom rastie ešte rýchlejšie ako priemerná. Napríklad v tomto roku rastie priemerná mzda približne o 6 % medziročne, minimálna stúpla o 10 %. Ak by odborári presadili jej ďalší nárast o 32 %, bol by to pre ekonomiku a trh práce doslova šok. Paradoxne by ohrozili pracovné miesta pre sociálne najzraniteľnejších ľudí s nízkou kvalifikáciou. Negatívne dosahy by ale pocítili všetci, firmy by sa totiž časť nákladov pokúsili preniesť do vyšších cien, čoho dôsledkom by bola vyššia inflácia.