Problémom sú bariéry vo zvyšovaní príjmov, nie ich nerovnosť

Dátum: 21.08.2007

Predvolebný sľub „znížiť podiel ľudí s nižším ako priemerným príjmom“ zhodnotili odborníci v prieskume1 INEKO známkou -1,1 (na škále -3 až +3). Ako upozornili, rozdiely v príjmoch na Slovensku sú v medzinárodnom porovnaní skôr nízke. Vo svete je bežné aj nerovnomerné rozdelenie príjmov, keď menej ako priemer zarába väčšina obyvateľstva. Vláda by sa preto nemala usilovať o zníženie príjmovej nerovnosti. Jej úlohou by skôr malo byť odstraňovanie bariér, ktoré ľuďom bránia zvýšiť vlastné príjmy (napr. nedostatočná kvalifikácia, rigidný trh práce, atď.), ako aj ochrana ľudí pred chudobou (napr. zabezpečením určitej minimálnej úrovne príjmov).

Znenie sľubu:

Je spravodlivé a správne, ak sedemdesiat percent pracujúcich ľudí zarába menej ako je štatisticky vykazovaná priemerná mzda?
Zdroj: Volebný program SMER-u, december 2005

Vybrané komentáre ku kvalite sľubu:
(Zdroj: Prieskum INEKO, máj 2007)

Rozloženie príjmov a miezd na Slovensku je stále relatívne rovnostárske. Výraznejšie priblíženie priemerného a mediánového príjmu by sa dalo dosiahnuť len za cenu ťažko akceptovateľnej úrovne transferov medzi príjmovými skupinami. Dôležité je skôr zabezpečiť znesiteľnú minimálnu úroveň príjmov pre každého a snažiť sa o čo najvyššiu mieru vertikálnej mobility.
Martin Filko, Sanigest International

Nie je pravda, že 70% ľudí zarába menej ako priemernú mzdu. Podstatné však je, aby sa zvyšoval príjem všetkých skupín obyvateľov, a nie to, či sa jednej skupine zvyšuje rýchlejšie ako inej.
Vladimír Tvaroška, Envico, a.s. (bývalý štátny tajomník MF SR)

Odpoveď na položenú otázku pravdepodobne nepoznajú ani poprední svetoví ekonómovia. V daných podmienkach v SR, pri stále nadmernej miere nezamestnanosti a zaostalosti mnohých regiónov, môže pokojne ísť o optimálne percento. Takéto zložité otázky by mali riešiť odborníci po podrobnej analýze a nie ústredná rada politickej strany.
Richard Kollár, University of Michigan, USA

Takéto rozloženie nie je vo svete výnimočné a môže zodpovedať napríklad kvalifikačnej štruktúre obyvateľstva. Vláda by sa mala skôr sústrediť na to, aby odbúravala bariéry vertikálnej mobility v spoločnosti.
Eugen Jurzyca, INEKO

Je to spravodlivé a neviem či správne, ale je to normálne. Vo väčšine krajín. Opäť pripomeniem, že podľa Gini indexu patríme medzi najrovnostárskejšie krajiny. Fico možno verí, že dosiahne stav, keď všetci budú zarábať nadpriemer :-)
Martin Jaroš, týždenník Trend

Rozvrstvenie príjmov je prirodzená vec a na Slovensku nie je nijak extrémne. Každý umelý zásah zhora by nepriaznivo ovplyvnil motivácie zamestnancov.
Anonymný autor

“Motivujúcu” situáciu, keď intenzita vynaloženého úsilia či rozvíjaného talentu nestačila na odpútanie sa od úzkeho zovretia okolo priemeru (veď žalúdky máme všetci rovnaké) sme už zažili – a odmietli. Z praktického pohľadu táto výzva zabúda na to, že v mnohých odvetviach, ktoré vykazujú štatisticky najnižšie mzdy (poľnohospodárstvo, hotely a reštaurácie, stavebníctvo, atď.) nemusí číslo na výplatnej páske nevyhnutne úplne vypovedať o výške príjmu.
Anonymný autor

Vláda nemá zasahovať do takýchto oblastí. Nerovnomerné rozdelenie miezd, keď je medián nižší ako priemer, je úplne normálne. Žiadne administratívne opatrenia v tejto oblasti nemôžu byť prínosom.
Martin Chren, Nadácia F.A.Hayeka

Tento problém by vláda mala nechať na “neviditeľnú ruku trhu”. Zvyšovanie minimálnej mzdy by totiž malo negatívne dopady na rast zamestnanosti.
Radoslav Štefančík, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Trnava

Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia

Ostatné spracované sľuby:

1 V prieskume INEKO hodnotilo 26 odborníkov kvalitu 50 najvýznamnejších sľubov predstaviteľov súčasnej vlády. Uvedený text obsahuje vybrané komentáre odborníkov ku kvalite sľubu, to znamená k vplyvu, aký by malo splnenie daného sľubu na ekonomiku Slovenska. Kompletné znenie sľubov, ich hodnotenie vrátane komentárov, ako aj zoznamu odborníkov nájdete na stránke projektu: Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia.

Komentáre [1]:

your_ip_is_blacklisted_by sbl.spamhaus.org