Prieskum PAS o dopadoch krízy na podnikateľov

Dátum: 26.03.2020

Podnikateľská aliancia Slovenska sa v prieskume podnikateľov spýtala aj na to, aké opatrenia by mala vláda prijať, ktoré by im pomohli najviac.

Približne 70 % z nich žiada dočasne zrušiť platby sociálnych a zdravotných odvodov SZČO za marec, apríl a máj tohto roku. Rovnako oslobodiť výplaty zamestnancov postihnutých podnikov od sociálnych a zdravotných odvodov a dane z príjmu.

Viac ako 60 % by chcelo odložiť splátky úverov či lízingov, za ktoré by ich klienti neboli trestaní zápisom v úverovom registri a úrokom či doplatkami navyše. Viac ako polovica preferuje aj možnosť čerpania prostriedkov z európskych štrukturálnych a investičných fondov na krytie dopadov krízy.

Citujeme zo stanoviska Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), na tvorbe ktorého sme sa podieľali:

Podnikatelia si uvedomujú bezprecedentnú situáciu, ktorej čelíme v súčasnosti. Uvedomujú si potrebu chrániť najohrozenejšie skupiny obyvateľstva, a preto vyzývajú vládu na zavedenie potrebných protivírusových opatrení, najmä masového testovania, izolovania chorých a zásobenia všetkých operačných zložiek a nemocníc potrebnými ochrannými prostriedkami a pľúcnymi ventilátormi.

Zároveň je však potrebné, aby vláda rešpektovala, že nie je možné, aby sa hospodársky život na viac mesiacov úplne zastavil, nakoľko by to malo devastačné následky na hospodárstvo SR.

Vyzývame vládu k čo najrýchlejšiemu prijatiu “cestovnej mapy“ potrebných opatrení a krokov, na konci ktorej bude opäť obnovený ekonomický život pri rešpektovaní primeraných obmedzení. Pod obnovením ekonomického života rozumieme v horizonte niekoľkých týždňov, ak dôjde k spomaleniu šírenia nákazy na únosnú mieru, otvorenie škôl, obchodov, služieb a výroby.

Oceňujeme razantný nástup vlády a prijatie nových opatrení smerujúcich k zmierneniu škôd a vyzývame na rýchle a premyslené kroky tak, aby opatrenia chrániace nás pred vírusom nespôsobili násobne vyššie škody ako prebiehajúca pandémia. Civilizovaná spoločnosť môže fungovať, len ak ľudia pracujú.