Pozrite si rebríčky krajov a okresov podľa výsledkov škôl

Dátum: 26.09.2014

ineko.blog.sme.sk, 26.9.2014
Pozrite si rebríčky krajov a okresov podľa výsledkov škôl

Upozornenie (pridané 29.9.2014): Hodnotenia škôl uvedené v tomto článku nemusia odrážať ich kvalitu, pretože v plnej miere nezohľadňujú vplyv mimoškolských faktorov na výsledky, ktoré vstupujú do hodnotenia.

Bratislavský kraj má nadpriemerné gymnáziá a podpriemerné stredné odborné školy. Základné školy v južných okresoch stredného a tiež časti východného Slovenska majú podpriemerné výsledky. Naopak najlepšie hodnotenie majú základné školy prešovského kraja.

To sú niektoré zo zistení, ktoré prináša inštitút INEKO v najnovšej analýze regionálnych rozdielov podľa výsledkov základných a stredných škôl v metodike inštitútu INEKO. Tu sú zhrnuté najdôležitejšie zistenia:

Základné školy:

  • V rebríčku okresov sa na prvých miestach umiestnili Michalovce, Kysucké Nové Mesto, Humenné a Snina. Do prvej desiatky sa dostali aj okresy Bratislava I, Košice I, Trenčín a Bratislava IV. Naopak, na posledných miestach sú Levoča, Rimavská Sobota, Revúca a Gelnica. V poslednej desiatke je aj okres Košice – okolie.
  • V rebríčku krajov sa na prvých miestach umiestnili prešovský a trenčiansky kraj, naopak, s odstupom je na konci rebríčka banskobystrický kraj.

Stredné odborné školy:

  • V rebríčku okresov sa najlepšie umiestnili Brezno, Svidník a Myjava. Na konci rebríčka sú mestské okresy – Košice IV, Bratislava II a Bratislava III.
  • V rebríčku krajov sa na prvých miestach umiestnili prešovský a nitriansky kraj, zatiaľ čo na posledných miestach sú bratislavský a košický kraj.

Gymnáziá:

  • V rebríčku okresov sa dostali na predné pozície Bratislava II, Košice I a Poprad, do prvej desiatky sa dostal aj okres Bratislava I. Rebríček uzatvárajú Revúca, Galanta a Trebišov.
  • V rebríčku krajov sa na prvých miestach umiestnili bratislavský a trenčiansky kraj. Naopak, na posledných miestach skončili banskobystrický a trnavský kraj.

Ako vyplynulo z analýzy, na úrovni okresov existujú pomerne výrazné rozdiely medzi základnými aj strednými školami, čo môže byť v niektorých prípadoch spôsobené malou vzorkou škôl v menších okresoch. Na úrovni krajov tieto rozdiely vo významnej miere zanikajú.

Z výsledkov nie je zrejmý jednoznačný súvis medzi ekonomickou vyspelosťou regiónov a výsledkami škôl. Z toho vyplýva, že slovenské školstvo dáva šance na základné aj stredné vzdelanie v porovnateľnej kvalite bez ohľadu na vyspelosť alebo zaostalosť regiónu. Za pozornosť stojí zaostávanie niektorých okresov, v prípade základných škôl ide najmä o okresy banskobystrického kraja, čoho príčiny však nepoznáme a ich zistenie by si vyžadovalo hlbšiu analýzu.

Pozoruhodné je aj zaostávanie bratislavského kraja vo výsledkoch stredných odborných škôl a naopak jeho prvenstvo vo výsledkoch gymnázií. Jednou z príčin môže byť, že požiadavky trhu práce v bratislavskom kraji lepšie korešpondujú s učebnými osnovami gymnázií. Preto môžu mať rodičia silnú motiváciu viesť svoje deti k štúdiu práve na gymnáziách, kam sa dostávajú najmä deti s lepšími predpokladmi pokračovať v štúdiu na vysokej škole, a následne získať lepšie uplatnenie na pracovnom trhu.

Výsledky škôl sú počítané podľa metodiky INEKO. Pri základných školách zohľadňujú úspešnosť v Testovaní 9 a v mimoriadnych výsledkoch za posledné štyri roky, pri stredných školách úspešnosť v maturitách, mimoriadnych výsledkoch a tiež mieru nezamestnanosti absolventov za posledné štyri roky. V hodnotení nie sú zahrnuté školy s malým počtom absolventov ani školy s podielom žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia vyšším ako 10 %.

Ak si chcete prečítať celú analýzu, doplnenú o tabuľky a mapky, ktoré umožnia priamo porovnať hodnotenie dosiahnuté školami v jednotlivých okresoch resp. krajoch s priemerom SR, navštívte náš školský portál, sekciu venovanú newsletteru (skoly.ineko.sk/newsletter), konkrétne jeho septembrové vydanie. Pripomíname, že táto sekcia je dostupná iba pre prihlásených používateľov. Ak ešte nie ste zaregistrovaní, môžete tak urobiť kedykoľvek, registrácia je jednoduchá a bezplatná.

Peter Goliaš, Matej Tunega
INEKO

Portál základných a stredných škôl finančne podporuje Nadácia Orange.