Nedopusťme, aby mafia ovládla štát a zničila slobodu slova

Dátum: 01.03.2018

Slobodné a nezávislé médiá patria medzi piliere demokracie. Ich úlohou je kontrolovať mocných, aby svoju moc nezneužívali na úkor ostatných. Akékoľvek urážanie novinárov zo strany politikov, prípadne ich zastrašovanie zo strany podnikateľov, je preto neprípustné. Ak dochádza k vraždeniu novinárov a ich blízkych, ide o priame ohrozenie slobody slova a demokracie, ktorá jediná môže zabezpečiť kvalitný život pre občanov. Ak navyše vznikajú podozrenia z prieniku mafie do vrcholných orgánov štátu, ide o bezprostrednú hrozbu zničenia dôvery v základné usporiadanie spoločnosti.

INEKO vyjadruje hlboké znepokojenie z nedávnych udalostí. Mafia na Slovensku nesmie mať žiadne miesto. Ani rozkrádanie eurofondov či daňové podvody. Krajina, kde zastrelia človeka pravdepodobne len preto, že je odvážny, hľadá pravdu a píše o možných podvodoch a zlodejstvách, nemôže byť šťastná ani úspešná. Ak nechytíme a nepotrestáme vrahov a ľudí za nimi, budú kradnúť a možno aj vraždiť, ďalej. To platí aj pre vrahov Róberta Remiáša a Daniela Tupého.

Dokážeme to zmeniť? Ide o budúcnosť nás aj našich detí. Demokracia nám dáva šancu na zmenu už pri najbližších voľbách. Rozkrádanie eurofondov či obrovské daňové podvody totiž nie sú možné bez politického krytia. Ozvať by sa mali všetci slušní ľudia. Či už v rozhovoroch so známymi, alebo účasťou na verejných protestoch. Len verejný tlak totiž môže prinútiť zodpovedných, aby sa veci začali meniť k lepšiemu. Zabíjanie nevinných ľudí by malo byť impulzom osobitne pre politikov, úradníkov, policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorí doteraz zneužívanie moci mlčky tolerovali. Nedajme sa zastrašiť hrubým násilím a žiadajme spravodlivosť!