Koalícia zatiaľ plní svoje sociálne sľuby na polovicu

Dátum: 11.06.2009

V júni uplynú tri roky od nástupu politikov so sľubmi o silných sociálnych programoch

Po troch rokoch vlády strán súčasnej koalície sa plnia ich hlavné pred- a povolebné sľuby v oblasti budovania silného sociálneho štátu v priemere na 51%. Z celkového počtu 36 sľubov bolo doteraz úplne splnených len 7 sľubov, kým skôr plnených bolo spolu 15 sľubov. Skôr neplnených bolo 21 z 36 sľubov. Každý štvrtý sľub v sociálnej oblasti nie je doteraz vôbec splnený.

Plnenie 36 sľubov o budovaní sociálneho štátu

Úroveň plnenie sľubu 0% 0-50% 51-100% 100%
Počet sľubov 9 21 15 7

Vyplýva to z analýzy INEKO najväčších sľubov o budovaní sociálneho a solidárneho štátu, ktoré strany vládnej koalície ponúkli verejnosti. Za ostatný rok plnenie sľubov zvýšili z 38% na 51%. Hlavnými zmenami bolo zavedenie garancie istiny v 2.dôchodkovom pilieri, odpojenie odvodov od minimálnej mzdy či nové dotácie pre zamestnávanie absolventov stredných škôl. Kým do minulého roku sa vládna koalícia mohla spoliehať na vysoký hospodársky rast pri znižovaní nezamestnanosti či regionálnych rozdielov, ale aj financovaní nových sociálnych dávok, dopady globálnej hospodárskej krízy budú naopak plnenie týchto sľubov komplikovať.

Za tri roky vlády koalícia skôr splnila svoje sľuby ohľadom zmeny trhu práce a dôchodkovej reformy, ako boli posilnenie postavenia odborov, rozšírenie platnosti kolektívnych zmlúv, zrušenie nadviazania odvodov na minimálnu mzdu (už schválené s platnosťou od budúceho roka), pokles nezamestnanosti znevýhodnených skupín, zdobrovoľnenie a posilnenie garancií v druhom dôchodkovom pilieri, vyplácanie vianočného príspevku či zmiernenie rozdielov medzi staro- a novodôchodcami. Naopak väčšina sľubov o silnej úlohe štátu v ekonomike, znižovaní príjmových a regionálnych rozdielov, systémovom riešení problému bezdomovcov či odškodnení klientov nebankových subjektov nie je stále plnená. V niektorých ukazovateľoch dokonca krajina zaznamenala z pohľadu sľubov regres zo stavu v roku 2005-6. Slovensko má už dva roky po sebe najslabší štát v Európskej únii, meraný výškou štátnych výdavkov v pomere k HDP. Nikdy v histórii nebol rozdiel medzi Slovenskom a priemerom EÚ vo výdavkoch štátu taký vysoký ako bol práve v rokoch 2007 a 2008, hoci hlavná vládna strana Smer získavala hlasy na budovanie sociálneho štátu „európskeho typu.“

Podiel verejných výdavkoch štátu na HDP (%)

- 2005 2006 2007 2008
Slovensko 38,2 36,9 34,4 34,9
Priemer EÚ 46,9 46,3 45,7 46,8
rozdiel -8,7 -9,4 -11,3 -11,9

Zdroj: Eurostat

Z pohľadu užitočnosti sľubov v sociálnej oblasti pre Slovensko bola vládna koalícia nútená do istej miery ustúpiť zo svojho populizmu. Kým medzi vysoko plnenými sľubmi sa podľa INEKO nachádzajú pre krajinu dobré aj škodlivé nápady zhruba v rovnakej miere, medzi úplne neplnenými sľubmi je väčšina škodlivých.

Príklady vysoko plnených a užitočných sľubov:

  • znižovanie nezamestnanosti,
  • zmiernenie rozdielov medzi novo- a starodôchodcami,
  • odpojenie výpočtu odvodov od minimálnej mzdy

Príklady plnených a škodlivých sľubov:

  • legislatívne posilnenie úlohy odborov
  • zdobrovoľnenie druhého dôchodkového piliera
  • rozšírenie platnosti kolektívnych zmlúv

Príklady neplnených a neužitočných sľubov:

  • odškodnenie klientov nebankových subjektov
  • zvýšenie minimálnej mzdy na 60% priemernej mzdy
  • neefektívne zmierňovanie platových rozdielov
  • znižovanie percenta odvodov do druhého piliera

Poznámky k metodike:

INEKO bude v nasledujúcich dňoch postupne zverejňovať ďalšie analýzy plnenia volebných sľubov: Právny štát, Doprava, Školstvo a kultúra, Hospodárska politika, Zdravotníctvo. Cieľom projektu Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia je poskytnúť verejnosti obraz o napĺňaní sľubov a tým prispieť k tomu, aby každé budúce voľby na Slovensku boli menej o populizme (t.j. hlásaní populárnych no nereálnych, či pre krajinu škodlivých sľubov) a viac o hľadaní skutočných riešení problémov.

Pozrite si podrobnú analýzu plnenia sociálnych sľubov