Hosť v štúdiu: Analytik P. Goliaš o ohrozenom vyrovnanom rozpočte

Dátum: 15.08.2019

Peter Goliaš v TA3 diskutoval o aktuálnom stave verejných financií. Okrem iného povedal:

  • Po piatich rokoch, kedy do verejného rozpočtu tiekli každoročne stovky miliónov eur nad rámec rozpočtu, sa situácia v roku 2019 nebude opakovať. Naopak, ochladenie ekonomiky môže priniesť výpadok na daniach a odvodoch v stovkách miliónov eur, k čomu treba prirátať existujúce riziká za takmer miliardu eur, ktoré ešte s makroekonomickým vývojom nesúvisia.
  • Pravdepodobnosť dodržania vyrovnaného rozpočtu v roku 2019 je blízka nule, reálne je očakávať deficit vyšší ako 1 % HDP.
  • Hroziaci deficit môže vláda znížiť teoreticky aj na polovicu šetrením na bežných výdavkoch a investíciách, vrátane zrušenia alebo odloženia veľkých verejných obstarávaní napríklad pri nákupe IT technológií, armádnych výdavkov v rezorte obrany alebo pri výstavbe infraštruktúry. Na realizáciu úspor ale nestačí vyhlásenie ministra financií, malo by ísť o politické rozhodnutie koaličných partnerov. To je vzhľadom na doterajšie kroky a blížiace sa voľby málo pravdepodobné.
  • Aby sa šetrenie čo najmenej dotklo kvality života občanov, mala by vláda realizovať opatrenia zvyšujúce efektívnosť výdavkov. Napríklad INEKO práve dokončuje analýzu, podľa ktorej len intenzívnejším využívaním generických a biosimilárnych liekov možno ušetriť až do 80 miliónov eur ročne. Vláda by mala systematicky realizovať odporúčania z projektu hodnota za peniaze, ktorý identifikoval možnosti na úspory a zvýšenie efektívnosti v jednotlivých rezortoch.